За разлика от следкризисния период, към днешна дата бизнесът в България няма потенциал да отговори на търсенето на пазара. Това е причина инвестициите на частния сектор да достигнат най-високото си ниво от 2008 година насам и тази тенденция се очаква да продължи. Това коментира главният икономист за България на UniCredit Bank Кристофор Павлов на пресконференция в столицата.

Българската икономика показва и друг сериозен напредък след световната икономическа криза. Заетостта през първата половина на годината е нараснала с над 100 000 работни места. Експертът посочва, че в момента показателят е близо до максималните нива преди 2008 година.

Основният проблем за страната ни, както и за останалите държави от Централна и Източна Европа (ЦИЕ), на пазара на труда е дефицитът на квалифицирани кадри, като очакванията са той да се задълбочи в следващите години.

Като пример за това експертите от UniCredit посочиха автоиндустрията. По думите на главният икономист на UniCredit за ЦИЕ Любомир Митов германските производители ще търсят възможности да преместят производството си от Великобритания в други държави от ЕС. Той обаче посочва, че в този случай Румъния би била по-предпочитана от България, тъй като има традиция в автомобилостроенето, обучени кадри и необходимата инфраструктура.

Как ще се отрази “Брекзит” на Европа и България?

По отношение на ефектът от британския референдум върху ЕС и конкретно върху ЦИЕ, икономистите очакват той да се усети след началото на идната година. Те посочват, че пазарите ще останат спокойни и стабилни до края на 2016 година.

Сериозен удар се очаква “Брекзит” да има върху Еврозоната, чиято търговия е силно зависима от Великобритания. Очакванията са за спад на брутния вътрешен продукт (БВП) от около 0,7% през 2017 година и на износа с около 1,5%.

Експертите смятат, че България има възможност да намали негативния ефект на британския вот върху икономиката на страната. По техните думи фискалната политика може да бъде единственото оръжие в този аспект.

“Държавата трябва да си осигури фискално поле, което ще позволи по-големи разходи през следващата година. Какви точно ще бъдат тези харчове, зависи от приоритетите. Те могат да бъдат по посока на сектори, които биха дали по-бърз ефект”, коментира Кристофор Павлов.

Положителни резултати за 2016-а

Известен комфорт за държавния, както и за частния сектор, ще донесе доброто представяне на българската икономика. Експертите прогнозират, че за тази година ръстът на БВП ще достигне 3,2% и ще изпревари този от 2015 година. За следващата година обаче се очаква леко забавяне до 3%.

Очакванията са, че страната ни ще завърши 2016-а със сериозен излишък по текущата сметка в размер на 3,5% от БВП. По думите на Кристофор Павлов за никоя друга страна от ЦИЕ не се очаква такъв добър резултат.