Повечето държави от северна Европа ще се възстановят по-бързо от икономическата кома, отколкото тези в южната част на континента. Резултатът ще е увеличено разделение между севера и юга, което ще подхрани политическото напрежение в еврозоната, пише The Wall Street Journal.

На север, Германия приложи по-леки ограничителни мерки, има по-голяма фискална мощ и влезе в пандемията в по-добра икономическа форма. На юг, Италия се справя с много по-тежка здравна криза, по-тежки мерки, които сринаха икономиката и високи нива на задлъжнялост.

Увеличаващото се икономическо разделение представлява предизвикателство за дългосрочния живот на еврото и намалява подкрепата в южна Европа за общата валута. В същото време различната съдба на страните от еврозоната прави задачата на Европейската централна банка да определя лихви, подходящи за всички членки.

Очаква се всички европейски икономики да пострадат тежко от кризата и да отчетат значителен спад на БВП през тази година заради ограничителните мерки. Но очакванията на анализаторите за възстановяването са различни.

Прогнозата за Германия гласи, че най-голямата европейска икономика ще се възвърне на предкризисни нива далеч по-бързо. Очаква се БВП да бъде с 2,5% по-малък през последното тримесечие на 2021 г., спрямо същия период на 2019 г. За Италия прогнозата е 9,2% по-малък БВП, а за Испания - 7,7%, според Morgan Stanley. Безработицата в Германия ще бъде средно 3,5% догодина, докато в Италия и Испания тя ще бъде 13 и 17%, съответно.

Докато в Испания и Италия заводите затвориха, в Германия под една пета от фабриките спряха работа през последните седмици, според проучване на Ifo. В същото време мерките в южните държави бяха въведени по-отдавна и засегната много повече бизнеси.

Германия се справя по-добре и заради финансовите буфери, които средният индустриален бизнес си създаде. Компаниите, които работят и в Китай, вече имаха познание как да живеят с вируса и да не спират напълно работа.

Различната строгост на мерките в Европа ядосват италианските износители. "Проблемът е, че нашите клиенти продължиха да работят, а ние трябваше да спрем", казва Ругеро Сериали, главен изпълнителен директор на OMR, производител на компоненти за индустриални и товарни превозни средства. "Изхвърляме БВП през прозореца".

Слабата банкова система на южните държави ще усили негативните ефекти. Редица банки все още не могат да се справят с лошите кредити от предходната криза и едва ли ще успеят да финансират икономическо възстановяване, посочва МВФ.

Южните държави ще страдат повече и заради това, че разчитат на туризма - сектор, който понася най-тежките удари. Туризмът носи 13% от БВП в Италия, 15% в Испания, 21% в Гърция, но само 9% в Германия.

Различен е и отговорът на кризата в тези страни. Берлин хвърли стимули, равни на 22% от БВП, при 14% в Италия и 3% в Испания и Гърция.