Пътническият трафик на летище София се очаква да достигне 6 млн. души до края на 2017 г., прогнозира транспортният министър Ивайло Московски.

"Летище София има потенциала да се превърне в едно от най-големите и модерни летища на Балканите", заяви Московски на церемонията по случай 80-годишнината на аерогарата.

Аеропортът досега е обслужил 4.4 млн. пасажери преди годината, което е увеличение с 41% спрямо същия период на 2016 г.

Общият брой на пътниците се очаква да достигне 5 млн. души още през октомври тази година. За сравнение за цялата 2007 г. преминалите пътници през летището са около 2.7 млн., посочи министърът.

През 2016 г. ръстът бе 22%, а общата цифра на пасажерите - 4.98 млн. души. Концесията на летището най-вероятно ще бъде рестартирана през следващите 2 месеца.

Пътниците на Летище София се увеличават с 1/3 през юли

Пътниците на Летище София се увеличават с 1/3 през юли

Вътрешните полети рязко нарастват през лятото

"Неслучайно авторитетна международна класация определи софийското летище за най-бързо развиващо се в категорията от 3 до 5 млн. пътници.", заяви изпълнителният директор на аерогарата Владимир Рапонджиев.

Пътуващите през столичната аерогара постоянно се увеличават през последните години. Смята се, че основна роля за това имат нискотарифните превозвачи, които привличат в София посетители от цяла Европа.

Възползвайки се от достъпните им цени, все повече българи могат да си позволят пътуване в чужбина.

Благодарение на увеличаващите се полети към София за първите 8 месеца на годината, столицата отбелязва 19% ръст на туристите и 24% ръст на нощувките. Пътниците, които минават през метростанцията на летището, са се удвоили до 6000-8000 на ден. Така София е в първата десетка на европейските дестинации с най-голям ръст на туристите.

На летище София оперират 29 авиокомпании, които изпълняват полети до 84 летища в 27 държави от Европа и Близкия Изток.