Лихвите по кредитите у нас ще вървят плавно нагоре - с по-малко от половин процент до края на годината, въпреки рязкото повишение на лихвените нива на Европейската централна банка, твърдят финансови анализатори.

Защо обаче трябва да сме предпазливи, ако сме взели заем или обмисляме да кандидатстваме за банков кредит и ще се увеличат ли и лихвите по депозитите, обобщава БНТ.

"Прогнозата ни съвсем конкретно е до края на годината по кредити да се отразят примерно с 0.3 до 1 пункт догодина. Като пример ще ви дам с един кредит от 200 000 лв. за 30 години, вноската би се променила със 100 лв.", казва Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Фед вдига основните лихви над 4 процента?

Централната банка на САЩ вероятно ще ги задържи така задълго, смятат експерти

Клиентите, обаче, могат да се предпазят от поскъпване на кредита си като потърсят предложение за фиксирана лихва. За жилищните кредити тя може да бъде за период от 3 до 5 години. Още по-плавно ще бъде поскъпването на заема за клиенти, които са изтеглили жилищен кредити от банка, която има буфер в лихвата си. Информация може да се получи от регистриран в БНБ кредитен посредник. Въпреки това финансовата предпазливост не е излишна, когато се взима кредит.

Настоящата икономическа ситуация е различна от миналите кризи, посочват експертите.

"Ако трябва да сравним със ситуацията през 2008 г., ние тогава тръгнахме от база около 5% лихва. Сега тръгваме от база около 2,3%-2,4% има предложения за 2.2%, в зависимост от профила на клиента.", обяснява Мария Петкова, председател на Асоциацията на кредитните посредници в България.

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Безпрецедентно: ЕЦБ повиши основните си лихви със 75 базисни пункта

Институцията преразгледа във възходяща посока прогнозата си за инфлацията и икономическия растеж за тази година

Решенията на ЕЦБ ще останат ключови за справяне с високата инфлация на континента.

"При всички случаи ЕЦБ ще бъде по-внимателна, но ще следва това, което прави ФЕД. В момента са в много деликатно положение, тъй като инфлацията е много висока, което означава агресивно и бързо вдигане на лихвеното равнище. От друга страна, има много задлъжнели страни в Европа, като Италия.", казва Руслан Стефанов, Център за изследване на демокрацията.