Безопасността на турските продукти в износа към чужбина, особено в Европа, се е влошила, съобщава Hurriyet. Това е особено важно за българските потребители, тъй като последните данни на Националния статистически институт сочат, че през първата половина на годината най-голям е стойностният обем на стоките, внесени в България от трети страни е, именно от Турция -  той надхвърля 4 милиарда лева. 

Инспекции установили, че текстил, изпратен в Канада, за който се твърди, че "забавя горенето", всъщност не отговаря на изискванията; има съмнения, че медът, изнасян за ЕС, е с добавки; микотоксинът афлатоксин е открит в ядки, изнасяни за Австралия, Бразилия и Япония; в обувките, изнасяни за Сирия, Мали и Ирак, е открито олово в нива, които представляват риск за човешкото здраве.

Асамблеята на турските износители излезе с предупреждение към износителите въз основа на писмо от Министерството на търговията, в което заяви, че е получила множество твърдения, че изнасяните продукти не са безопасни.

"Тези твърдения, някои от които включват констатациите на компетентните органи на страните износителки, се увеличават с всеки изминал ден, пораждат съмнения относно качеството и безопасността на нашите експортни продукти и сериозно увреждат имиджа на "Произведено в Турция" в чужбина",  коментираха от Асамблеята на турските износители.

От къде Турция през последните месеци внася 70% от въглищата си

От къде Турция през последните месеци внася 70% от въглищата си

Големият ръст е основно заради отстъпки в цените

"Освен че уврежда имиджа на "Произведено в Турция", тази ситуация също представлява заплаха за здравето и безопасността на хората, повдига въпроси относно продуктите, доставяни на вътрешния пазар, а някои случаи, съобщения в пресата, предизвикаха безпокойство сред обществото", допълват от Асамблеята.

Беше съобщено, че обвиненията относно изнесени продукти ще бъдат разследвани чрез международен обмен на информация и ще бъдат наложени санкции, ако се счете за необходимо.

От април 2021 г., според оценката на продукти с произход от Турция, се забелязва увеличение на уведомленията за опасни продукти и беше подчертано, че тази ситуация може да донесе критики на системата за безопасност на продуктите в Турция и да има отрицателно въздействие върху износа.

Съгласно законодателството, хармонизирано с Европейския съюз, всички продукти се проверяват на етап производство и след това се доставят на вътрешния пазар или за износ. Неподходящите продукти, които са пренебрегнати, се откриват в чужбина чрез система, наречена RAPEX.

Според законодателството продуктите, върнати от износ, не могат да бъдат пуснати на вътрешния пазар. Тези продукти трябва да бъдат унищожени от производителя.

С ниски цени - трансплантацията на коса се превърна в индустрия за $2 милиарда в Турция

С ниски цени - трансплантацията на коса се превърна в индустрия за $2 милиарда в Турция

Eдна от най-търсените дестинации в света за пластична хирургия

Инспекциите за безопасност на продуктите, доставяни на вътрешния пазар, се извършват от девет различни публични институции под координацията на Министерството на търговията в рамките на надзора и инспекцията на пазара.

Налагат се различни санкции, включително административни глоби, за продукти, за които се установи, че нарушават Закона за безопасност на продуктите и техническите разпоредби. Санкции се налагат и на несъответстващи продукти, изнасяни или предназначени за износ в страни членки на ЕС.