През юли миналата година Литва обяви откриването на посолство на Тайван в столицата си Вилнюс. Това не звучи като нещо изключително, но за Китай означава дипломатическа враждебност. Повечето държави избягват официалните отношения с Тайван и признават, че е част от Китай, пише BBC.

Освен това наскоро литовското правителство нареди на държавната железопътна компания да не подписва договор с испански строител на мостове, собственост на Китай, позовавайки се на "интереси на националната сигурност".

Литва изнася за Китай стоки като като мебели, лазери, храни и дрехи за мултинационални компании. Като се има предвид, че износът за Китай е едва 1% от общия износ на Литва, балтийската държава не би загубила много, коментира Марчин Йежевски, който е експерт по отношенията между ЕС и Тайван.

Въпреки това Тайван даде обещание за компенсиране на загубената търговия.

Как Литва успя да ядоса толкова Китай, че икономическите им отношения да са заплашени?

Как Литва успя да ядоса толкова Китай, че икономическите им отношения да са заплашени?

И ще изпълни ли наистина Пекин заканите си за търговска война с нея

Тайванската тютюнева и алкохолна корпорация (TTL) купи 20 000 бутилки литовски ром, които са били предназначени за Китай.

Тайван обяви и че ще създаде фонд от 200 милиона долара за инвестции в различни индустрии в страната и в подкрепа на двустранната търговия, на фона на дипломатическия натиск върху балтийската държава от страна на Китай. Това, вероятно ще вбеси Китай още повече.

Междувременно Китай отзова посланика си в Литва, дипломатическите отношения започнаха да се влошават. Някои компании като немския гигант за автомобилни части Continental, бяха притиснати да спрат да използват компоненти, произведени в Литва. Страната блокира влизането на литовски товари в Китай.

Китай обаче отрича, че има блокирана търговията от Литва, което би нарушило търговските правила, но Европейският съюз потвърди за задържани стоки в китайските митници.

Тайван пренасочи 120-те корабни контейнера от Литва, блокирани от Китай, за да вземе "колкото е възможно" повече. Освен това обещава да ускори процеса на одобрение за износа на млечни продукти и зърно в Тайван.