В северноафриканското кралство Мароко има ужасно много слънце, ужасно много пустиня и ужасно голям дял на вносните горива (94% от енергийните нужди на страната се покриват от вносни горива).

Eто защо, както пише GreenTech.bg, правителството на Мароко е решило да изгради огромна концентрирана слънчева електроцентрала в пустинята близо до град Уарзазат. Тя е една от общо четири електроцентрали, които, когато бъдат завършени, ще имат производствена мощност от 580 мегавата.

В комбинация с вятъра и усилията за построяване на водноелектрически съоръжения, амбициозният соларен проект на Мароко би означавал, че страната ще генерира близо 50% от електроенергията си от възобновяеми източници към 2020 г.

Фаза 1 проекта - 160-мегаватовият Noor 1 - ще започне производство на електроенергия през следващия месец. Системата ще има капацитет за съхранение на енергия, който ще позволява до 3 часа производство на електроенергия след залеза на слънцето.

Фази 2 и 3 ще имат капацитет до осем часа съхранение. Това означава, че слънчевата енергия наистина ще може да се използва за захранване на домовете денонощно. Работи се усилено и по подобряване на междусистемните връзки между отделните страни и между континентите, които продават излишъка от електроенергия към съседните страни и Европа.

Освен самия мащаб на инициативите, това, което е толкова впечатляващо в случая с Мароко, е колко бързо се предвижда да се реализират проектите. Кои други видове мощности могат толкова драстично да променят енергийния микс на една страна само за няколко години?