Новото разширение на втория лъч на метрото е вече почти готово. Извършват се довършителни работи. По-голямата част от оборудването е доставено и монтирано.

През май започват проби по трасето, а от 31 юли метростанция „Витоша” на бул. „Черни връх” и ул. „Сребърна” трябва да работи.

Очаква се новата станция да обслужва по 20 хиляди души дневно, а цялото метро ще ползват 370 хиляди души. Стойността на това разширение е 42 млн. лева.

„С изграждането на тази линия ще имаме три линии на метрото, което непрекъснато се разширява. Имаме вече одобрени планове за това. Навсякъде в големите градове строителството на тази инфраструктура не бива да прекъсва. За нас е важно да направим трите линии, за да знаем, че в София има достъп до метрото от повечето от кварталите”, коментира Фандъкова.

Тя обясни, че това е продължение на втората линия на метрото и мотрисите, които се движат по тази линия, ще продължат да работят. За третата линия на метрото вече са поръчани нови мотриси, които трябва да се изработят до 2019 г.

В проверката на строителството на новата станция се включи и президентът на Комитета на регионите Марку Маркуля, който остана доволен от това, което вижда като инвестиции в метрото в София. 21 км метролинии за 6 години, според него, е доста впечатляващо. Маркуля коментира също, че ще използва опита на София в Хелзинки за развитието на градската среда около метростанциите.

Относно избора на нов главен архитект кметът на София Йорданка Фандъкова заяви, че ще се съобрази с решението на комисията.

Кметът заяви още, че няма да се повишава цената на картите за градски транспорт, както и няма да има увеличение на цената на маршрутните таксита.