Световните цени на пшеницата, включително на най-големите износители, се покачват на фона на нарастващото търсене от основните купувачи. Както съобщиха на Интерфакс от "Русагротранс" АД, експортните цени на руска пшеница (протеин 12,5%) с доставка през декември-януари, са нараснали с $3 за седмица, до 240 долара за тон (FOB цена).

Цената на американската пшеница скочи наведнъж с $33, до 273 долара за тон. А при френската пшеница увеличението е с $3, до 250 долара за тон. Увеличението на цените се случи на фона на активни покупки от вносители, казаха анализатори.

Така, през изминалата седмица Китай договори внос на 1,12 милиона тона американска пшеница с доставка през селскостопанската 2023/2024 година. От началото на сезона Китай е закупил общо повече от 1,9 милиона тона американска пшеница (SRW). "Това е необичайно голям обем, близък до цифрите за селскостопанския сезон 2020/2021 г.", коментират от компаниите.

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Колко руска пшеница смята да внесе Индия

Цените в страната се повишават

Египетската държавна компания GASC закупи общо 600 хиляди тона пшеница миналата седмица в два търга с разлика от два дни - за доставка от 10 януари до 4 февруари следващата година - включващи 540 хиляди тона руска и 60 хиляди тона украинска пшеница.

При това, руската пшеница на първия търг е закупена за 255 долара на тон (FOB цена), а на втория търг цената е била вече с 10 долара по-висока - 265 долара на тон при същите условия на плащане, т.е. с отсрочка от 270 дни.

С доставки през този сезон египетската компания GASC, вече е закупила 2,11 милиона тона пшеница от Русия (60% от общия обем закупена пшеница), при 2,27 милиона тона закупена руска пшеница в началото на декември миналия сезон (58% от общите покупки на компанията тогава).

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Колко пшеница и слънчоглед ще произведе и изнесе Русия през 2024 година

Очакванията са за леко понижение на обемите, в т.ч. и на олиото

Освен това бяха проведени големи търгове за покупка на пшеница от Алжир (твърда пшеница), Ливан и Южна Корея. Два търга са обявени от Бангладеш и един от Алжир (за мека пшеница).

Експерти съобщават същевременно, че ситуацията със сеитбата на зимна пшеница във Франция (френската пшеница е един от основните конкуренти на руската пшеница на световния пазар) остава сложна. Така например, към 4 декември са засети 89% от планираните площи, докато усредненият показател за последните пет години е 96%.

Русия изнесе пшеница колкото 3 български реколти, Турция е от основните вносители

Русия изнесе пшеница колкото 3 български реколти, наша съседка е от основните вносители

Спрямо миналата година износът е нараснал с близо 25%