Млекопроизводителите по света са изправени пред екзистенциална криза. Заради забавяне на производството, се изхвърлят милиони литри мляко, а добитъкът се продава.

Правителствените стимулиращи средства осигуряват само временно облекчение. Но след като помощите са на привършване, много производители отново ще се изправят пред труден избор: да страдат от загуби или да затворят фермите си, предава Bloomberg.

Ще измине доста време, преди ресторантите да се върнат към сервирането на деликатесни сирена и скъпи ястия, които са предлагали в преди пандемията. Макар ограниченията за блокиране да са вече облекчени, по-бавният икономически растеж показва, че потребителите ще намалят поръчките си и дори поръчките за доставка по домовете.

Това е удар, който млечната индустрия няма да може да поеме. Очаква се спад не само в Америка, но в в Европа и Австралия - два други региона, ключови за глобалния износ. "В нито един момент не сме видели светлина в края на тунела и дори сега, когато цените се увеличават, не бихме могли да изплуваме до три - шест месеца", каза Мат Гулд, редактор на Dairy & Food Market Analyst, цитиран от Bloomberg.

Държавите, които произвеждат най-много мляко в света

Държавите, които произвеждат най-много мляко в света

Европейският съюз е сред лидерите

Млечните продукти са един от най-важните пазари на храни в света. Секторът представлява около 14% от световната

селскостопанска търговия и повече от 150 милиона земеделски стопани имат поне едно животно с мляко, според ООН. Отрасълът се оценява на около 700 милиарда долара. От години търсенето на мляко намалява в развитите страни. Това се засилва, заедно с търсенето от страна на потребителите на алтернативи на млякото на растителна основа.

Когато блокирането заради коронавируса започна, млечните пазари бяха сред най-тежко засегнатите в хранителния свят. Докато ресторантите се затваряха, фермерите останаха с вързани ръце. Стотици милиони литра мляко бяха изхвърлени.

САЩ обеща 2,9 милиарда долара за спасяването на млечния сектор. Европейският съюз обеща 30 милиона евро. Австралия също е отделила средства за индустрията.

Европейската комисия прогнозира, че млечните стада в региона може да спаднат с около 0,7% през тази година, след спад от 1,2% през 2019 г. Почти 500 австралийски млекопроизводители напуснаха индустрията през 2019 г. и тенденцията вероятно ще продължи, тъй като производствените разходи растат, а цените на дребно не.

Дори при свиването на стадата светът ще има прекалено много доставки, според анализаторите на Rabobank, която прогнозира ръст на производството с 1% през втората половина на 2020 г. спрямо година по-рано в големите производителни региони.

"Запасите и намаленото търсене ще натежат върху глобалните цени на млякото през 2020 г. и през 2021 г.", казват анализатори.

Все пак има шанс правителствата да предоставят повече стимули. Анализаторите на Rabobank твърдят, че това е възможно в САЩ преди президентските избори през ноември. Доналд Тръмп разчита на земеделските производители като ключова част от своя избирателен район.

Най-големият производител на мляко в САЩ фалира

Най-големият производител на мляко в САЩ фалира

Основната причина Dean Foods да подаде молба за несъстоятелност е сериозният спад в потреблението на краве мляко