Когато Ярослав Качински, силният човек в полската управляваща партия Право и справедливост, съобщи през януари, че икономиката ще настигне тези от Западна Европа в следващите две десетилетия, твърдението бе прието със съмнение, пише Deutsche Welle.

Качински заяви, че до 2033 г. Полша ще достигне средното ниво на брутен вътрешен продукт на глава от населението за Европейския съюз и през 2040 г. ще настигне Германия. Но Германия е износен шампион с икономика от над €3 трилиона, а Полша отдавна е нетен получател на помощи от Брюксел на стойност около €600 милиарда.

И когато се сетим, че успехът на Полша в голямата си част е продукт на близките си икономически връзки с Германия, може би съмненията са с право.

Изборни игри

"До някаква степен тези думи са политическа реторика, насочена към електорана на партията преди президентските избори през май", казва Александър Лашек, главен икономист на Civil Development Forum, тинк-танк във Варшава.

"Постигането на средното за ЕС ниво до 2033 г. звучи правдоподобно, но все пак ще остане сравнително бедна държава за стандартите на съюза", казва той. "И без основни промени в политиката, настигането на ЕС ще бъде трудно, но с малко късмет - възможно. Настигането на Германия обаче е невъзможно".

Да, можем

Не всички са съгласни с думите на професора. Доклад от 2019 г. на Warsaw School of Economics твърди, че ако Полша запази същия темп на икономически растеж, който отчете между 1990 и 2018 г., страната ще настигне Германия след 21 години. На Полша ще са нужни 14 години, за да настигне средното ниво на БВП на глава на 15-те "стари" членки на ЕС. Докладът сочи още, че Полша е настигнала Гърция през 2015 г. и ще изпревари Португалия до края на тази година.

През първите пет месеца на 2019 г. Полша изпревари Великобритания и стана шестият най-голям икономически партньор на Германия в света. През 2018 г. износът на Полша към Германия е 28,2% от общия за първата, а вносът от най-голямата икономика е 22,4% от общия.

Преди 16 години, когато Полша се присъедини към ЕС, тя бе значително по-бедна: БВП на глава от населението бе едва $16 хил., през паритета на покупателната способност - втория най-нисък след Латвия. Безработицата бе 19%, а средната месечна заплата под €510. През последното десетилетие и половината икономиката на страната растеше с около 4% годишно, над три пъти средното ниво на ЕС. През 2004 г. БВП на страната бе 44% от средното за ЕС, през 2018 г. е 67%.

Разликите обаче остават

Доклад на McKinsey припомня, че Полша е чак 22-ра сред 27-те членки на ЕС що се отнася до БВП на глава през паритета на покупателната способност: $28 хил. срещу средното ниво от $38 хил. 16 години след влизане в ЕС добавената стойност нараства с 5% на година, при 2% за ЕС-15.

Продуктивността на час расте с 4%, от €13 на час през 2004 г. до €21 на час през 2018 г. Но в Западна Европа тя е €40 на час. Ако Полша повиши продуктивността до това ниво, икономиката ѝ ще бъде два пъти по-голяма.

През 2015 г. средните разходи за труд на час са €25 за ЕС и едва €8,60 в Полша, посочва Емилия Скрок, старши икономист в Световната банка. Темпът на повишаване на заплатите и достигането на нивото в Германия е твърде бавен и изостава от този на продуктивността. Между 2000 и 2016 г. продуктивността в Полша нараства с 51%, а заплатите - с едва 33%.

Външни фактори

"Реално, ръстът в Полша е резултат на външни фактори. И ако управляващата партия не проведе сериозни реформи, следващият спад на икономиката ще увреди тежко бъдещето на страната", казва Лашек. "Континентът изпитва сериозно забавяне и Полша не е имунизирана от ефектите. И като изключим ново значително навлизане на работници от Украйна, което е малко вероятно, най-оптимистичната прогноза за пазара на труда в Полша е стагнация", казва той.

The Economics наскоро отчете четирите основни външни сили, които помогнаха за успеха на Полша: достъпът до субсидиите на ЕС; средствата, които емигрантите връщат у дома; силна икономическа среда в блока; и започването от ниско ниво.

Лашек посочва, че атаките на партията срещу върховенството на закона също намаляват шанса за по-голям бъдещ икономически растеж. "Бизнесът и инвеститорите разбраха, че правенето на бизнес в Полша крие политически рискове", казва той.

Проблем за Полша е и демографската ситуация. Броят на поляците в работоспособна възраст намалява от 2014 г. насам, от 24,5 милиона до 23,6 милиона през 2019 г. Решението на управляващата партия да намали пенсионната възраст също утежнява ситуацията.

Бъдещето

Анализът на McKinsey очертава две възможности. В основния сценарий Полша ще расте с около 3% годишно и реалният БВП ще нарасне с €200 милиарда до 2030 г.

Във втория, далеч по-оптимистичен, Полша ще расте с 5% годишно до 2030 г. При него се приема, че разликите между Полша и Западна Европа в пазара на труда и продуктивността намалеят наполовина. С други думи: участието на пазара на труда ще достигне 70%, а продуктивността ще се повиши с над 20%.

Ако това се случи, полската икономиката може и да се удвои, от €477 милиарда през 2018 г. до €890 милиарда през 2030 г. Това ще означава, че БВП на глава на населението ще достигне €24,3 хил. - колкото е в Испания днес.

Но, според McKinsey, риск и за двата сценария е значителен спад на хората в работоспособна възраст, спиране на парите от ЕС, спад на чуждестранните инвестиции и забавяне на растежа на продуктивността заради липса на реформи в образователната система.

"Ако икономиката на Германия се забави през следващите години, това ще засегне най-много Полша", припомния и Лашек.

Как и кога Украйна може да настигне Полша

Как и кога Украйна може да настигне Полша

Има три сценария според постоянния представител на МВФ в Киев