На основата на необходимите структурни реформи Украйна трябва да гарантира икономически растеж в течение на 20 години средно с шест процента годишно, за да достигне сегашното икономическо ниво на Полша.

Това становище беше изразено от постоянния представител на Международния валутен фонд в Киев, Йост Лунгман.

"Това е дългосрочен проект, невъзможно е реформите да бъдат завършени за няколко години. Украйна трябва да подкрепя тези реформи през всички следващи 20 години. Нужно е търпение, поне за да се изравнят със съседите", каза Лунгман, цитиран от segodnya.ua.

Една трета от бюджета на Украйна отива за плащане на държавния дълг

Една трета от бюджета на Украйна отива за плащане на държавния дълг

През 2020 г. украинските власти възнамеряват да заемат нови $14,6 милиарда

Според оценките на МВФ, Украйна е една от 18 държави в света, чиято икономика сее свила през периода от 1991 до 2017 г . Украйна губи средно 0,2% от БВП всяка година.

Според представителят на МВФ, частичните реформи и растежът със среден темп от четири процента годишно ще решат този проблем само наполовина.

На първо място, отбелязва Лунгман, става дума Украйна да достигне нивото на брутен вътрешен продукт на глава от населението от 30 хиляди щатски долара по паритет на покупателната способност.

Украйна премахва забраната за продажба на земеделски имоти

Украйна премахва забраната за продажба на земеделски имоти

Реформата ще подобри растежа на БВП с до 3%

Представителят на МВФ описва три сценария за възможно развитие на Украйна.

Първият предвижда пълна реформа (преодоляване на посоченото по-горе изоставане, продажба на земя без ограничения) и ръст на БВП от шест процента годишно, което ще позволи на населението да стане с 60 процента по-богато за 20 години и да достигне сегашното ниво на Полша около 2038 година.

Вторият вариант са частични реформи (запазване на проблемите в съдебната система и пазар на земя с ограничения) и годишен ръст на БВП от 4%, което ще направи населението по-богато само с 20 процента.

При третия сценарий - отмяна на реформите (без пазар на земя) и темпове на растеж до един и половина процента - населението ще стане с 20 процента по-бедно за 20 години, отколкото е днес, смята Люнгман.

Украйна е новият шампион в земеделието в Европа

Европа има нов шампион в земеделието. И той не е част от ЕС

Агропроизводството и износът на страната растат с бързи темпове

По-рано анализаторите на Bank of America отбелязаха, припомня ria.ru, че изявленията на президента Владимир Зеленски за диалог с Донбас дават надежда за появата на "бял ​​лебед" в икономиката на страната. Подобряването на ситуацията може да увеличи растежа на БВП до 1,5 процентни пункта годишно за две до три години.