Председателят на на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че е много вероятно Фондът да намали допълнително прогнозите за глобален растеж, тъй като изглежда, че пандемията от коронавирусът удря икономиките по-сериозно от прогнозираното по-рано.

"Данните от много страни са по-лоши от вече песимистичните ни прогнози", каза Георгиева по време на онлайн конференция, спонсорирана от Financial Times. "Много вероятно е да излезем с актуализацията на нашите прогнози през юни, но в този момент очакванията ни са, че ще има повече лоши новини по отношение на това как виждаме 2020 г.", каза председателят на МВФ.

Прогнозата на МВФ преди месец беше, че блокирането на бизнеса, за да се забави разпространението на вируса, ще доведе света до най-дълбоката рецесия след Голямата депресия през 30-те години на миналия век, като брутният вътрешен продукт ще се свие с 3% през 2020 г.

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Голямата депресия – през 1929 г. и днес

Какви са приликите между тогава и сега и какво можем да очакваме от настоящата криза

Според основния сценарий на МВФ, според който ефектите на пандемията ще "избледнеят" през втората половина на годината, ръстът ще се възстанови до 5,8% през 2021 г. Но Фондът заяви, че прогнозата му е била несигурна и зависи от данните на всяка държава.

Съединените щати загубиха 20,5 милиона работни места през април, като равнището на безработица е почти 15%, а някои американски служители заявиха, че данните за работните места през май могат да бъдат по-лоши.

МВФ обикновено преразглежда прогнозите си за перспективите пред Световната икономика в средата на годината. Георгиева заяви, че влошаващите се данни също могат да означават, че развиващите се пазари и развиващите се икономики ще се нуждаят от повече от 2,5 трилиона долара допълнително финансиране, за да се справят с пандемията.

Колко крехка е съвременната икономика?

Колко крехка е съвременната икономика?

Властите изглежда не разбират, че блокирането на някои сектори оказва дълбоки и трайни ефекти върху цялото стопанство

Месец след пролетните срещи на МВФ и Световната банка Георгиева заяви, че членовете на Фонада все още нямат споразумение, което ще осигури стотици милиарди долари нова ликвидност за всички членове, богати и бедни.

Георгиева заяви, че МВФ е "силно желаещ" да подкрепи Аржентина, тъй като се справя както с коронавирусната криза, така и с неустойчивото си ниво на дълга.

Тя заяви, че е убедена, че аржентинско правителство работи сериозно за справяне с проблемите с дълга. "Това, което виждам в Аржентина, всъщност е правителство, което иска да направи правилните стъпки за народа си и за ролята си в региона, както и в световната икономика", каза Георгиева.

Междувременно стана ясно, че Георгиева ще препоръча одобрение на молбата на Чили за двугодишна гъвкава кредитна линия в размер на 23,8 милиарда долара, като се има предвид "много силните основи на латиноамериканската страна" и успеха, предава Reuters.

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще измерима с Голямата депресия

Д-р Красимир Петров: Навлизаме в криза, която ще е измерима с Голямата депресия

Няма проблеми икономиката да се свива с по 10-15% годишно, а инфлацията да нараства с 20-30%, посочи икономистът

МВФ заяви, че изпълнителният съвет е обсъдил искането на Чили по време на неофициална сесия във вторник, а управляващият директор ще одобри стъпката и бордът официално ще вземе решение през следващите седмици.

Чилийските власти възнамеряват да третират кредитната линия като предпазна мярка, се казва в съобщението на Фонда, публикувано късно във вторник.

"Въз основа на много силните икономически основи на Чили, институционални политически рамки и успехи, управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева възнамерява да препоръча одобрение на споразумението за Чили, когато Изпълнителният съвет на МВФ се събере отново, за да вземе решение през следващите седмици, казаха от МВФ.

Фондът заяви, че е готов да продължи да подкрепя Чили, най-големият производител на мед в света, тъй като се справя с двойните предизвикателства на новата пандемия на коронавирус и големият спад на цените на стоките.