Фондовият пазар в Съединените американски щати се възстанови бързо след пандемията. По-големите инвеститори обаче не смятат, че икономиката ще направи същото, пише CNN.

Едва 17% от мениджърите на фондове очакват бързо възстановяване под формата на буквата V, според изследване на Bank of America (BofA). Далеч повече (31%) очакват по-бавно U-образно възстановяване. А цели 37% очакват двойна W-образна рецесия.

Резултатите от проучването напомнят още един път, че фондовият пазар не е икономиката. С други думи, Уолстрийт може и да се завърна скоростно към рекордни върхове, но няма гаранция, че същото ще се случи и с Мейнстрийт.

Фактът, че S&P 500 се възстанови толкова бързо е по-скоро отражение на безпрецедентните стъпки, предприети от централните банкери, а не толкова от силата на реалната икономика. Намалявайки лихвите до нула и изкупувайки облигации за трилиони долари, Федералният резерв не остави друг избор на инвеститорите, освен да залагат на по-рисковия клас активи.

S&P 500, дом на най-богатите и мощни компании в Америка, се покачи с над 50% от дъното от 23 март. Но по-малките компании изостават. Индексът Russell 2000 все още е с 10% под рекордния връх от август 2018 г.

Затова и 57% от мениджърите на фондове искат компаниите да се съсредоточат върху намаляването на дълга. Едва 30% искат компаниите да увеличат инвестициите. Нещо повече, много малко от тях искат компаниите да върнат кеш на акционерите чрез дивиденти и обратно изкупуване.

Изследването сред инвеститорите отразява и мнението на главните директори. Едва 9% от тях очакват V-образно възстановяване, а 23% се готвят за двойна рецесия.

Някои инвеститори се притесняват, че възстановяването на Уолстрийт е прекалено бързо. Но стратезите на BofA не се опасяват от пазарен балон, поне засега.

Директорите продават акции: лош знак за пазарите?

Директорите продават акции: лош знак за пазарите?

Подобен темп на разпродажби не е виждан от 2006 г. насам