Над 15 000 милионери може да избягат от Русия тази година, заради войната, която се води в Украйна, според анализ на миграционните данни.

Около 15% от руснаците с над 1 милион долара активи се очаква да емигрират в други страни до края на 2022 г., според анализ, базиран на данни за миграцията на лондонската компания Henley & Partners.

Заможните хора емигрират от Русия. Броят на напускащите страната богаташи постоянно нараства през последното десетилетие, което е ранен предупредителен знак за настоящите проблеми, пред които е изправена страната.

Исторически погледнато, упадъкът на големи държави обикновено е бил предшестван от ускоряване на емиграцията на богатите хора, които често са първите, които напускат, защото имат тази възможност.

Богатите и бедните в Русия: Разликата в заплатите е 8,6 пъти

Богатите и бедните в Русия: Разликата в заплатите е 8,6 пъти

В някои региони на страната разликата в доходите надхвърля 10 пъти

Предвижда се много богаташи да напуснат и Украйна. Очакванията са 2800 милионери (или 42% от всички по-заможни в Украйна) да напуснат страната до края на годината.

Богатите се преместват в САЩ и Обединеното кралство, но според Henley & Partners Хенли, се очаква Обединените арабски емирства да ги изпреварят като дестинация № 1 за милионери емигранти.

"Обединеното кралство загуби короната си като дестинация за емигранти богаташи. Очаква се ОАЕ да привличат най-много милионери в световен мащаб през 2022 г.", се казва в доклада на компанията.

Очаква се около 4000 богаташи да се преместят в ОАЕ до края на годината, а Австралия очаква да привлече около 3500 милионери. Следват Сингапур (2800) и Израел (2500).

Голям брой милионери също се очаква да се преместят в Малта, Мавриций и Монако.

The Guardian съобщи миналата година, че много богати хора, които купуват "златни паспорти" в Малта (и по този начин стават граждани на ЕС), планират да прекарат време в страната.

Островната държава в Индийския океан Мавриций също е "магнит за богатство", заради значителни данъчни облекчения. Страната няма данък върху капиталовите печалби, няма данък върху наследството и максимална данъчна ставка от 3% от световните компании. Мавриций сега е дом на 4800 милионери и едва на 2700 милионери преди десетилетие. Очаква се приблизително 150 милионери да се преместят в Мавриций през 2022 г., главно от Южна Африка и Европа.

Монако отдавна привлича супер богаташите, заради липсата на данък върху доходите, данък върху капиталовите печалби или данък върху имуществото. Малко под седем от 10 души, живеещи в Монако, са милионери в долари.

В момента в света има малко над 15 милиона милионери.

"Газпром" и още 43 руски компании и олигарси търсят спасение в Турция

"Газпром" и още 43 руски компании и олигарси търсят спасение в Турция