Няколко европейски държави имат планове за разширяване на ядрените си сектори, дори на фона на липса на подкрепа от големите сили в Европейския съюз, като Германия например. Неотдавна Обединеното кралство обяви планове за най-голямото си ядрено разширяване от 70 години, както и планове за удължаване на живота на няколко съществуващи съоръжения.

Франция, която един от най-големи застъпници за енергията, произведена от ядрени мощности, продължава да подкрепя дългогодишния си подход към ядрената енергия, като планира да построи няколко нови реактора през следващите години. Швеция пък гласува "за" разширяването на ядрения енергиен сектор, а Унгария напредва с изграждането на огромна ядрена централа.

Ходът на Обединеното кралство идва след като страната изпита по-голяма енергийна нестабилност след руската инвазия в Украйна през 2022 г. и последвалите санкции върху руската енергетика.Властите имат амбиции за ядрена енергия, пише Oilprice.

Обединеното кралство се надява да увеличи производството на електроенергия от ядрени източници около четири пъти, до 24 гигавата, до 2050 г., което ще задоволи една четвърт от нуждите на страната от електроенергия. Проекти с огромен мащаб като Sizewell в Съфолк или Хинкли в Съмърсет, могат да осигурят достатъчно електричество за захранване на около 6 милиона домакинства. Правителството ще инвестира до 379 милиона долара в местното производство на гориво HALEU (обогатен уран), необходимо за захранване на модерни ядрени реактори. Тя може да стане първата страна в Европа, която произвежда HALEU. Правителството има за цел да инвестира още 12,6 милиона долара в развитие работниците, управляващи новите горивни съоръжения.

Ядрената енергия - кои страни в Европа са "за", кои "против" и защо

Ядрената енергия - кои страни в Европа са "за", кои "против" и защо

Тя се използва в Европа, като има работещи ядрени централи в 13 от 27-те държави-членки

Междувременно френската енергийна компания EDF заяви за планове да инвестира още 1,6 милиарда долара до 2026 г., за да удължи живота на своите осем британски ядрени съоръжения. EDF може също така да управлява новата 1,2 GW инсталация Sizewell за 20 години по-дълго от първоначално планираното, до 2055 г.

"Ядрената енергия е добре дошла на дона на за енергийните предизвикателства, пред които е изправена Великобритания - тя е екологична, по-евтина в дългосрочен план и ще гарантира енергийната сигурност на Обединеното кралство. Това е правилното дългосрочно решение и е следващата стъпка в нашия ангажимент към ядрената енергия, който ни поставя на път да постигнем въглеродна неутралност до 2050 г.", заяви премиерът на Обединеното кралство, Риши Сунак.

Най-голямата ядрена мощност на ЕС Франция планира да разшири своя ядрен капацитет, въпреки натиска от Германия да инвестира във възобновяема енергия вместо в ядрени проекти. Миналата година през март парламентът на гласува в подкрепа на правителствения ядрен инвестиционен план и планира да изгради шест нови ядрени реактора. Този месец парламентът ще обсъди възможността за увеличаване на плана до 14 нови реактора, за да отговори на нарастващото търсене на електроенергия в страната. Франция иска да намали зависимостта си от изкопаеми горива от 60% на 40 % до 2035 г.

Правителството на Швеция е "за" ядрената експанзия - парламентът одобри законопроект, който предвижда изграждането на допълнителни реактори през ноември. Идеята е да се построят два нови конвенционални ядрени реактора до 2035 г. Освен това ще бъде разрешено изграждането на нови реактори на площадки извън мястото, където се намират настоящите съоръжения.

Унгария пък продължава изграждането на своя проект за ядрена енергия Paks-2. Критиките относно продължаващите енергийни връзки на страната с Русия оказаха натиск върху няколко европейски компании, като германската Siemens или френската Framatome, да напуснат проекта. Paks обаче в момента е най-големият ядрен проект в Европа и няколко компании са подписали обвързващи договори за участие в разработването и експлоатацията на съоръжението, което се очаква да допринесе за зеления преход на страната.

Очаква се разширяването на ядрения капацитет на региона да е ключ към декарбонизацията и постигането на зелен преход. Ако всичко е по план, то значително ще се увеличи количеството чиста електроенергия, произведена в цяла Европа през следващите десетилетия.