Цените на петрола днес растат и анализаторите смятат, че пазарът е стигнал най-ниската си точка и започва етап на покачване.

Сутринта фючърсите за сорта Brent поскъпнаха с 40 цента до $35,50 за барел. А тези за американския еталон WTI – с 9 цента до $32,87 за барел, макар в течението на деня тенденцията се обърна. През миналата седмица цената на WTI се покачи с повече от 15 процента.

Анализаторите видяха първите за 20 месеца признаци за подобряване на пазарната ситуация.

"Американският петролен пазар видимо премина най-ниската си точка и обемът на преработването трябва да започне да расте, което ще предизвика спад на запасите. Последните данни на Управлението за енергийна информация на САЩ показват, че ниските цени най-после оказват влияние върху добива в страната”, каза директорът на JBC Energy Asia Ричард Гори, цитиран от Reuters.

Но, по думите му, вероятността за понижение на цените на този етап се запазва, доколкото производството все още надхвърля търсенето,  а запасите от суровината са големи.

Производителите на шистов петрол в САЩ съкратиха броя на действащите сондажи  за 1-та седмица поред до минимално от 2009 г. равнище. Според наблюдатели през тази година добива в САЩ се съкрати с 600 хил. барела на денонощие.

Споразумението между Саудитска Арабия и Русия за замразяване на добива на януарското равнище също може да повлияе върху цените, смятат анализаторите на Morgan Stanley. Но се съмняват в ефективността на тези мерки.