Германският профсъюз IG Metall постигна споразумение с работодателите за увеличаване на заплащането на работниците в металургията и електротехниката с 8,5% за период от две години. Това е опит да се омекоти удара от високата инфлация в страната, която не е била на такива нива от десетилетия.

Най-големият синдикат в страната, който обхваща от 2,2 милиона работници, обяви, че служителите ще получат увеличение на заплатите и допълнителна помощ, заради инфлацията, които ще бъдат предоставяни на етапи. Споразумението дойде след пет тежки кръга преговори и предупредителни стачки на работниците, коментира MarketWatch.

В началото на 2023 г. работниците ще получат бонус заради инфлацията от 1500 евро и увеличение на заплатите с 5,2%, считано от юни. В началото на 2024 г. те ще получат още 1500 евро бонус заради инфлация и увеличение от 3,3% на заплатите от май 2024 г.

Според IG Metall значителното забавяне от страна на работодателите дори да подадат оферта за увеличаване на възнагражненията е провокирало стачка, като около 900 000 металурзи в Германия са стачкували.

Колективният договор ще действа до 30 септември 2024 г., като бордът на директорите на IG Metall препоръчва приемането на пилотния план във всички области в страната.

Данните от миналата седмица показаха, че годишната инфлация в Германия достигна 10,4% за октомври. Това е най-високата инфлация от декември 1951 г., според германската статистическа служба Destatis.

Европейският съюз прогнозира, че 19-те държави от еврозоната ще изпаднат в рецесия през следващата година, като Германия ще бъде най-тежко засегната, заради зависимостта си от руски природен газ, чиито доставки бяха на практика прекъснати на фона на западните санкции с. Очаква се германското производство да се свие с 0,6% през 2023 г.

Почти четири милиона работят в германската металургична индустрия. Покачването на заплатите привлича много внимание в еврозоната, коментира Карстен Бжески, глобален ръководител на макросектора в ING Research. "Това няма да е достатъчно, за да компенсира напълно спада в покупателната способност, причинен от по-високата инфлация, но смекчава щетите", заяви той.