Соларният парк Al Dhafra в Обединените арабски емирства, заработи - това е най-големият соларен парк в света. Намира се на 35 километра от Абу Даби, а мощността му е 2 гигавата (GW). Разполага с почти 4 милиона двустранни слънчеви панела. Той ще захранва почти 200 000 домове и ще предотвратява производството на над 2,4 милиона тона въглеродни емисии годишно.

Проектът наистина е мащабен. Само по време на строителната фаза са създадени 4500 работни места. Интересен момент е, че слънчевите панели са инсталирани със средна "скорост" от 10 MW на ден по време на строителствотом, съобщава Oilprice.

Компаниите зад съоръжението Al Dhafra са Abu Dhabi Future Energy Company, Abu Dhabi National Energy Company, френската енергийна компания EDF Renewables и китайската компания JinkoPower.

Abu Dhabi National Energy Company притежава 40% от проекта, а Masdar, френската EDF Renewables и Jinko Power притежават по 20 на сто. Соларният парк ще доставя енергия на Emirates Water and Electricity Company, като съществува споразумение за закупуване на електроенергия още от 2020 г.

След като Al Dhafra стартира производството капацитетът за производство на слънчева енергия в ОАЕ се увеличи до 3,2 GW. През септември Emirates Water and Electricity Company призова за предложения за разработване на 1,5 GW соларен парк в Ал Хазна близо до Абу Даби. Страната иска да утрои капацитета си за възобновяема енергия до 14 GW до 2030 г.

Испанска компания влага 300 милиона евро в изграждането на най-големия соларен парк в Европа

Испанска компания влага 300 милиона евро в изграждането на най-големия соларен парк в Европа

Той ще разполага с 1,7 милиона слънчеви панела

Като много страни производителки на петрол, стремежът към по-чиста енергийна система в момента е спъван на фона на огромното значение на изкопаемите горива в икономиката на страната. И все пак ОАЕ беше първата държава от Близкия изток, която обяви целта си да достигне въглеродна неутралност до средата на века.

Но как?

Обединените арабски емирства планират да инвестира до 54 милиарда долара във възобновяеми енергийни източници през следващите седем години - това е част от плана им за постигане на нетни нулеви емисии до 2050 г.

Чешка компания строи най-големия соларен парк на мястото на бившето летище Силистра

Бившето летище на Силистра се превръща в най-големия соларен парк в България

Капацитетът на производство на енергия ще бъде равен на 13% от настоящото производство на слънчева енергия в България

Страната иска да увеличи трикратно дела на енергията, произведена от възобновяеми източници за периода. Планира се водородът да е основният източник на чиста енергия. Това заяви министър-председателят на ОАЕ неотдавна шейх Мохамед бин Рашид.

ОАЕ е домакин на срещата на върха за климата COP28 COP28 в Дубай, който започва на 30 ноември. Това е и основаната причина точно сега да стартира най-големият соларен парк в света на - просто добър пиар, коментира изданието Elektrek.