Освобождаване на още петрол от стратегическия петролен резерв на САЩ би могло да попречи на способността на администрацията на президента Джо Байдън да се бори с бъдещ шок при горивата, твърдят анализатори.

 Байдън "отпусна" 200 милиона барела петрол от резерва миналата година, докато войната на Русия срещу Украйна разтърсваше енергийните пазари. Резервърт на САЩ е най-големият спешен петролен запас в света, но сега е на най-ниското си ниво от 1983 г.

През април отново ще бъде използван, с разрешена от Конгреса, продажба от 26 милиона барела, с което нивото ще достигне 346 милиона барела - почти половината от това, което беше, когато Байдън встъпи в длъжност като президент на Щатите, пише Business Insider.

Международната агенция по енергетика изисква от членове като САЩ да поддържат минимално ниво на резервите. Според изчисления на RBC Capital Markets задължението на САЩ е около 315 милиона барела. Минимумът може да включва запаси от частния сектор, но не се считат за надеждни от резерва.

Година след нахлуването на Русия в Украйна, глобалният енергиен пазар все още е несигурен, а САЩ може да останат уязвими.

Малкото испанско пристанище, което се превърна в новия център за руски петрол

Малкото испанско пристанище, което се превърна в новия център за руски петрол

След като ЕС намали търсенето на руски суров петрол, доставян по тръбопроводи, търговията по море се увеличи

"Усвояването на толкова голямо количество от резерва донася ненужен стрес върху американските ресурси и ограничава способността ни да реагираме на шок на петролния пазар", според старши управляващ директор на Evercore ISI Джеймс Уест.

Русия даде знак, че не е приключила с използването на енергията като оръжие срещу Запада. По-рано този месец цените на петрола скочиха, след като Кремъл обяви, че ще намали производството си на суров петрол с 5% в отговор на санкциите.

ОПЕК не планира да увеличава доставките на петрол след намаляването на производството миналата година. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия обяви, че квотите, определени през октомври, ще останат в сила до 2023 г.

Освен това се очаква Китай да консумира повече петрол, което ще донесе допълнителен натиск върху върху доставките и цените.

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

€160 милиона на ден: толкова струва на Русия забраната на ЕС за внос на суров петрол и таванът на цената

ЕС забрани вноса на суров петрол от Русия по море и застраховането и финансирането на транспорта на руски петрол до трети страни

"След като резервът на САЩ намаля до 346 милиона барела, заради освобождаването на голямо количество петрол, ще има много ограничени възможности за Белия дом да освободи повече от стратегическите запаси", смята водещият анализатор на Kpler Виктор Катона.

По думите на експерта САЩ са по-малко зависими от вноса на петрол, защото вътрешното производство се е увеличило през последните години.