Глобалният недостиг на чипове принуждава купувачите на автомобили в Китай да чакат няколко месеца, за доставка на новите им превозни средства, пише Yahoo Finance.

Производителите на електромобили са засегнати доста сериозно от недостига на полупроводници, повече отколкото традиционните производители на автомобили. Премиум автомобилите, за чието производство са нужни повече чипове от обикновено, се търсят повече от всякога.

Според мениджъри на Tesla, която е глобалният лидер в продажбите на електромобили, купувачите, които поръчват произведени в Шанхай автомобили Model 3 и Model Y, ще могат да карат новия си автомобил едва след края на първото тримесечие на годината.

"Недостигът на чипове е най-голямата пречка за растежа на продажбите", смята мениджър на компанията Yiyou Auto Service в Шанхай. Според него някои купувачи дори са подали оплаквания за голямо забавяне при доставките.

Проблемите с доставките продължават да спъват автомобилната индустрия след тежката 2021 г. Недостигът на чипове принуди китайските автопроизводители да намалят производството с над 1 милион бройки миналата година според AutoForecast Solutions. В световен мащаб се смята, че недостигът чипове е довел до намаляване на производството с 11 милиона превозни средства по-малко според компанията.

Анализаторите очакват недостигът на чипове да принуди по-малките производители да спрат производството тази година.

"Недостигът не се отразява само на обема на производството, но забавя доставките", казва Чен Джинжу, главен изпълнителен директор на компанията застраховане на автомобили Shanghai Mingliang Auto Service.

"Почти всички гиганти в сектора , като Volkswagen и BMW, са жертва на проблемите с недостига".

Според главният изпълнителен директор на шанхайската компания Nio глобалната верига за доставки на чипове за автомобили все още е уязвима от огнища на Covid-19, което може да доведе до спиране на производството.

Въпреки прекъсванията в доставките, продажбите на леки автомобили в Китай са се увеличили с 4,1% на годишна база и стигат до над 20 милиона броя през 2021 г. според CPCA.