Броят на американците, които подават нови молби за обезщетения за безработица се е увеличил неочаквано миналата седмица, пишат американските медии. Това което показва, че възстановяването на пазара на труда от пандемията, свързана с Covid-19 продължава да бъде нестабилно.

Бизнесът в страната се отвори с бързи темпове, подсилен от отмяната на ограниченията, след като над 155 милиона американци са напълно ваксинирани срещу коронавируса. Въпреки светлината в тунела възстановяването на пазара на труда е всичко друго, но не и стабилно.

Безработицата в САЩ намаля до най-ниските си нива от март 2020-а година

Безработицата в САЩ намаля до най-ниските си нива от март 2020-а година

Молбите за безработица през миналата седмица са само 364 000 за цялата страна

Молбите за държавни обезщетения за безработица са се увеличили с 2000 до 373 000 само за седмицата приключила на 3 юли, съобщават от Министерството на труда на САЩ.

Икономисти, анкетирани по-рано от Reuters, прогнозираха максимум 350 000 заявления за седмица. Новите данни идват малко след окуражаващия месечен доклад за работните места, обявени от Министерството на труда миналия петък. Според тях през юни тази година американските компании са наели най-много служители от 10 месеца насам.

Молбите за държавна помощ все пак са спаднали от рекордните 6,149 милиона в началото на април 2020-а година, но остават доста на високи нива. До 250 000 на седмица се считат за съвместими със здравословния пазар на труда.

В САЩ и чистачите вече са като спортни звезди: $1 000 бонус за започване на работа е новото нормално

В САЩ и чистачите вече са като спортни звезди: $1 000 бонус за започване на работа е новото нормално

Недостигът на служители на всички нива в икономиката продължава да тормози страната

През следващите седмици 25 щата, управлявани предимно от републиканци се оттеглят от финансираните от федералното правителство програми за безработица. А те включват чек от $300 на седмица. Много фирми в страната се оплакват, че тези пари са много и всъщност насърчават много безработни да си стоят у дома.

Предсрочното прекратяване от въпросните държавни програми започна на 5 юни и ще продължи до 31 юли, когато Луизиана, единствената от тези щати с губернатор от Демократическата партия, ще отмени държавните обезщетения. За останалата част от страната тези държавни помощи ще приключат на 6 септември.