Британският търговски министър Лиъм Фокс се срещна с израелския премиер Бенямин Нетаняху вчера, тъй като страната му се подготвя да напусне Европейския съюз и да следва независима търговска политика, пише Daily mail.

Износът на Великобритания за Израел вече е нараснал с 75% през първата половина на 2018 г. в сравнение със същия период на миналата година, според кабинета на Fox, цитиращ израелски официални данни.

Миналата година търговията между двете страни достигна стойности от повече от 9 милиарда долара, което е рекордно високо.

"И докато напускаме Европейския съюз и Великобритания става независима държава (в системата на Световната търговска организация), искаме още повече да подсилим нашата концепция за свободна търговия", каза Фокс пред Нетаняху преди срещата им.

"В свят, в който се увеличават сирените на протекционизма, две страни на свободната търговия като нашите трябва да бъдат пример за световната търговия, защото търговията разпространява благоденствие".

Нетаняху каза: "Великобритания всъщност е нашият най-голям търговски партньор в Европа - един от нашите най-важни търговски партньори в света - и ние цениме приятелството ни".

Великобритания е най-големият търговски партньор на Израел в Европа и третият по големина в света, каза израелското министерство на икономиката. Двустранната търговия надвишава 9 милиарда долара през 2017 г., повече от половината, от които - износ за Великобритания, според него.

Израел е значителен пазар за внос на британски автомобили, а продажбите на шотландско уиски в Израел са се увеличили с 300% от 2012 г. насам, според данни на Фокс.

Друг водещ британски износ за Израел включва минерални продукти и машини и електрическо оборудване, както и продукти от химическата промишленост, според британското посолство.

Фокс пристигна в Израел в понеделник и се срещна с палестинския премиер Рами Хамдала в Рамала в окупирания Западен бряг във вторник.