В продължение на повече от век Съединените щати са водеща световна икономическа сила. А причините за това варират - от най-големия в света БВП, до мощната фондова борса. САЩ са най-голямата икономика в света и това най-вероятно ви е известно. Сега обаче, ще представя няколко, може би изненадващи за мнозина факта, които може и да не знаете.

САЩ са на ръба на най-дългата си икономическа експанзия

През май миналата година икономическата активност на американската икономика е положителна, вече повече от осем години. И макар ръстът значително да се забавя, през последните години, той е налице и сме на прага на най-дългата експанзия в историята на страната.

Ако икономиката продължи да нараства до юли, това би било най-дългото разширяване в историята на САЩ, като ще бъде изпреварен период от 1991 до 2001 година.

Разбира се щатската икономика все още е далеч зад тази на Австралия, откъдето през изминалата година регистрираха 27-ма поредна година на икономическа експанзия.

САЩ също регистрира своеобразен рекорд - а именно рекордните 13 години без 3%, или повече, реален растеж на БВП. Тоест - рекордно дългият ръст на щатската икономика не е особено вдъхновяващ и едва ли ще доведе до "прегряване на икономиката".

Най-голямата световна икономика доближи психологическата граница от 3% през 2018-та година, когато регистрира повишение от 2.9%. За последно по-силен ръст е отбелязан през 2005-та година, когато повишението бе в размер на 3.5%.

Десетгодишното разширяване на щатската икономика генерира 20 милиона работни места

С нарастването на икономическия растеж, през последното десетилетие, заетостта в страната се подобри съществено. Ръстът на заплатите от 3.4% в сравнение с предходната година е най-силен от повече от десетилетие, което е добър знак за потенциална инфлация, която на този етап е цел за Фед.

Според някои статистики обаче сюжетът може да е далеч по-мрачен. Броят на работещите на непълно работно време, които желаят да работят на пълно работно време, нараства, докато някои големи работодатели, като големите търговци на дребно и строителни компании намаляват работните места.

Все пак процентът на безработните спадна до рекордно ниските 3.8%.

Липсата на сън струва на американската икономика милиарди долари

Повече от една трета от възрастното население на САЩ не спи достатъчно и това струва 411 милиарда щатски долара, поради загубата на 1.2 милиона работни дни всяка година.

Липсата на сън може да дойде от различни фактори, независимо дали става дума за претоварване, лоши здравословни навици, или дори ужасната синя светлина от електрониката.

Най-добре е тези навици на сън да бъдат контролирани, тъй като лишаването от сън може да отслаби имунната система и да увеличи риска от сериозни здравословни проблеми.

Около 100 000 долара разделят средната класа от горната класа

През 2011 г. 51% от американците се считат за средна класа и този брой леко се е увеличил до 52% през 2016 г. Различията в богатството между средните и висшите класове обаче се увеличиха значително.

Средният доход на домакинствата от средната класа се е увеличил от 74 000 на 78 000 щатски долара, докато следващата класа е повишила средния доход от 172 000 до 189 000 долара.

Generation Z може да похарчи 143 млрд. долара следващата година

Поколението Z, или населението родено между 1997 и 2012 г., ще представлява 40% от американските потребители през следващата година. Очаква се тези потребители да допринесат за 143 млрд. долара директни разходи, което ще предизвика много главоболия на търговците на дребно, тъй като ще им се наложи да се нагласят към променените навици за пазаруване на поколение израснало в интернет и с мобилни устройства.

Средната автомобилна част преминава граници осем пъти

Съединените щати внасят и изнасят много към и от своите северноамерикански съседи - Мексико и Канада. Американската автомобилна индустрия демонстрира това с пълна сила. От повечето от 30-те хиляди части, които участват в производството на автомобили, всяка една преминава граници осем пъти.

Мексико е най-големият търговски партньор, като САЩ изнасят продукти на стойност 21.9 милиарда долара към южната си съседка и внася стоки на стойност 27.7 милиарда долара, което представлява 14.8% от цялата щатска търговия.

Канада междувременно съставлява 13.8% от американската търговия, тъй като внася американски стоки на стойност 22.6 млрд. долара и изнася такива на стойност 23.4 млрд. долара.

Китай се нарежда едва на трето място, като съставлява 14.6% от общата търговия на САЩ.

Ако Калифорния беше страна, тя щеше да има петия най-висок БВП в света

Съединените щати са най-голямата икономика в света, съставена от 50 икономически зони (щати). Някои от тези щати имат достатъчно големи икономики, които сами по себе си биха се класирали доста високо в световната класация по БВП. Например един такъв щат е Калифорния. Ако Калифорния беше самостоятелна държавна, то тя би била страната с петия най-висок БВП в света, изпреварвайки Великобритания.

С брутен вътрешен продукт от 2.75 трилиона долара, Калифорния щеше да изостава само зад Германия, Япония, Китай и САЩ, като цяло.

САЩ харчат повече за отбрана, отколкото следващите седем нации взети заедно

Съединените щати няма вероятност да спаднат от върха на списъка на лидерите по националните разходи за отбрана. САЩ харчат повече за отбрана, отколкото следващите седем нации взети заедно.

С разходи от 620 милиарда долара годишно, за отбрана, САЩ разходват повече от 578-те милиарда комбинирани разходи на Китай, Русия, Саудитска Арабия, Индия, Франция, Великобритания и Япония.

Държавният дълг на САЩ е най-висок за всички времена

През февруари правителственият дълг на САЩ достигна рекордни стойности от 22 трилиона долара.

Не е вероятно и скоро да започне да се свива, тъй като Бюджетната служба на Конгреса очаква годишният дефицит да достигне средно 1.2 трилиона долара, или 4.4% от годишния БВП на страната.

Само два пъти в историята САЩ са ставали свидетел на такова драматично увеличение на държавния дълг - веднага след Втората световна война и по време на финансовата криза.