Хората в Гърция сега не желаят нищо повече от дъжд. Обаче след опустошителните горски пожари ЕС предупреждава за опасност от наводнения, съобщава Spiegel.

На Пелопонес още бушуват пожари. Но има искрица надежда - вятърът утихна.

Обаче след пожарите в Гърция и Италия Европейският съюз се бои от катастрофални наводнения: рязко се е увеличила опасността от преливане на вода при силни дъждове, защото изгорялата земя е толкова изсушена, че не може да погълне дъжда. Това е казал Ставрос Димас, комисарят на ЕС по околната среда, за друга германска медия, Die Welt.

Всички региони трябва да бъдат подготвени за подобен развой на събитията.

Горските пожари са голямо натоварване за климата. Освен загубата на огромни горски площи, в атмосферата са изпуснати огромни количества въглероден диоксид.

Ставрос Димас е поискал цялата строгост на наказанията за подпалвачите, виновни за пожарите в Италия и Гърция.

Засегнатите държави, сред които е и България, трябва да започнат колкото се възможно по-скоро ново засаждане на гори.

ЕС би могъл да отпусне финансова помощв зависимост от размера на щетите.

Димас отново се е изказал за засилване ролята на ЕС в борбата с пожарите: изграждане на постоянно действащи групи за бързо реагиране.

Щетите от пожарите били по-високи от официалните оценки. Ставало дума не само за икономически щети, а и за дългосрочни социални последици. „Препитанието на много селяни е изгоряло под краката им". Ще се стигне до безработица и до загуба на изградените социални системи.

Като цяло през изминалата нощ пожарите в Гърция загубиха от силата си. Огънят бушува още в 25 региона на полуостров Пелопонес и на остров Евбея. Вятърът е утихнал.Оптимизъм показват и пожарните служби.

За шест дни огънят в Гърция отне живота на 64 души, а най-малко 184,000 хектара земя са опустошени, или близо седем пъти повече от територията на Природен парк Витоша.