Пандемията от коронавирус усложнява изкореняването на съвременното робство, като прави невъзможно компаниите или инвеститорите да посещават фабриките в много страни, което е още едно предизвикателство пред веригите за доставки.

Икономическият шок, причинен от избухването на коронавирус прави хората по-уязвими към експлоатация, което допълнително усложнява проблема, каза Манс Карлсон, базираният в Сидни ръководител на ESG изследвания в Ausbil Investment Management по време на уеб семинара на Bloomberg Inside Track.

Австралия надмина Великобритания и Калифорния по отношение на закони, изискващи от компаниите и инвеститорите да имат подробен план за това как ще оценят и ще се справят с риска от съвременното робство в техните вериги за доставки. С повече от 40 милиона души, работещи в подобни на робски условия дори преди пандемията, повече от който и да е момент в човешката история, това е сложен въпрос, който трябва да се реши, казва Карлсон.

Глобалният характер на веригите за доставки може да направи проблема непреодолим, каза колегата от панела Даниел Уелш-Роуз, инвестиционен директор на ESG за Азиатско-Тихоокеанския регион в Aberdeen Standard Investments.

Въпросът може да бъде допълнително усложнен от геополитически въпроси, каза тя, позовавайки се на администрацията на Тръмп, забраняваща вноса от китайски компании по въпроси, свързани с правата на човека. Инвеститорите трябва да анализират предполагаемите злоупотреби с права, но също така да определят дали подобни забрани се влияят от по-широкия търговски спор, каза тя.

Според Карлсон други юрисдикции, включително Великобритания, разглеждат съвременните закони за робството в Австралия и вероятно ще последват повече закони другаде по света. "Това е само начало. Ще има много повече законодателство в тази област, което ще продължава и занапред."