Задача на всяка политика е да вдига стандарта на живот. В това отношение има видима промяна в България, която за голямо съжаление, вероятно поради българския характер, предпочитаме да не забелязваме, заяви пред БНТ министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров.

Министър Димитров уточни, че ръстът на доходите е два пъти по-висок от ръста на инфлацията и това оказва допълнително влияние върху инфлацията, което активните работещи компенсират, докато неработещите трябва да ги подкрепи държавата.

По думите на министър Димитров антиинфлационните мерки на правителството са насочени по-скоро към социалнослабите, а приоритет са пенсионерите и децата.

Сега големият въпрос е каква политика да се избере, да се замразят парите от така наречения излишък и да не ги ползваме и да осигурим изпреварващо развитие на доходите спрямо инфлацията и тези пари да ги ползваме за най-важните инфраструктурни проекти, за здравеопазване.

Аз мисля, че ще отидем към втората политика, макар че и в управляващата коалиция има гласове за замразяване, каза Петър Димитров.
Според министъра на икономиката бизнесът предпочита да реинвестира и да се разширява, а не да влага в осигуровки, което не го изсветлява.