Пазарните участници, които залагат, че Европейската централна банка почти сигурно ще започне да намалява лихвените проценти през юни, просто се нуждаят от зелена светлина от политиците в четвъртък, че хоризонтът е чист.

Инфлацията се забави до още по-близо до целта на ЕЦБ от 2% през март, проправяйки пътя на банката да поведе Федералния резерв на САЩ и други големи партньори в стартирането на цикъл на облекчаване, пише Reuters.

"Пазарите търсят потвърждение, че през юни предстои намаление. Ако не постигнете това, рискувате да разбуните пазара", каза главният пазарен стратег на Zurich Insurance Group Гай Милър.

Кога ЕЦБ ще започне понижение на основните лихви, според анализатори

Кога ЕЦБ ще започне понижение на основните лихви, според анализатори

Тази година инфлацията в еврозоната няма да достигне целевото ниво от средно 2%

Отметката за юни свършена сделка ли е?

Като се има предвид колко политици са посочили това като вероятна начална дата за облекчаване.

Дори ястреб като управителя на холандската централна банка Клаас Нот казва, че е отбелязал с молив юни, докато австриецът Робърт Холцман , смятан за водещ ястреб, не се противопоставя.

Фредерик Дукрозе, ръководител на отдела за макроикономически изследвания в Pictet Wealth Management, каза, че ЕЦБ иска да види данните като цяло в съответствие с очакванията си за постигане на намаление, вместо да има нужда да вижда подобрения, както предлага американския Фед.

"Дори ако имате някои изненади нагоре в един индикатор, не мисля, че това би им попречило да намалят лихвите", каза той.

Едно потенциално безпокойство остава инфлацията в услугите, която се задържа на 4% от месеци, отразявайки относително бързия ръст на заплатите.

Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната , но и по-малък икономически растеж

Прогнозата на ЕЦБ: По-ниска инфлация в еврозоната , но и по-малък икономически растеж

Европейският паричен регулатор запази непроменени и трите основни лихвени процента

Какво ще каже ЕЦБ тази седмица?

Вероятно ще сигнализира, че предстоят намаления на лихвите. Въпросът е колко категоричен ще бъде за очакваното намаление през юни.

Ако ЕЦБ предпочете да бъде предпазлива, може да каже, че данните се движат в правилната посока за намаление или може да сигнализира за движение в зависимост от данните, които ще види преди юни, казаха анализатори.

Данните от миналата седмица, показващи, че инфлацията е паднала неочаквано до 2,4% през март, трябва да вдъхнат увереност на ЕЦБ, след като понижи прогнозите си за инфлацията миналия месец .

"Почти предварителното обявяване на намалението на лихвите може да е това, което се случва", каза глобалният ръководител на макросектора на ING Карстен Бжески.

Инвеститорите също ще следят за всякакви намеци относно темпото на цикъла на рязане, след като започне.

Какво трябва да види ЕЦБ в предстоящите данни за заплатите?

Политиците искат допълнителни признаци на забавяне, след като договореният ръст на заплатите се понижи до 4,47% през четвъртото тримесечие от рекордните 4,69% през предходното тримесечие.

ЕЦБ посочи динамиката на заплатите като най-важния фактор, определящ дали може да намали лихвените проценти, така че данните за първото тримесечие, които трябва да се очакват през май, са ключова причина, поради която ЕЦБ не се очаква да се движи в четвъртък.

"Мисля, че първото намаление през юни ще се случи, дори ако заплатите покажат само умерено подобрение", каза главният икономист на UBS за Европа Райнхард Клюзе.

Фед на САЩ запази основните лихви - кога ще започне понижение

Фед на САЩ запази основните лихви - кога ще започне понижение

Прогнозата за основната инфлация в страната е повишена до 2,6%

Спадът на залозите за намаляване на лихвите в САЩ ще промени ли перспективите за ЕЦБ?

Не много. Икономиката на еврозоната е много по-слаба от тази на САЩ, така че ЕЦБ би трябвало да може да се движи първа, дори ако Федералният резерв не намали лихвите през юни, казват анализатори.

По-големият въпрос е дали Федералният резерв ще съкращава лихвите много по-малко, отколкото пазарите очакват.

Търговците вече не предвиждат напълно трите намаления на лихвите, които членовете на Фед очакват, някои анализатори се съмняват дали лихвите в САЩ изобщо ще бъдат намалени тази година.

Ако Федералният резерв не намали лихвите тази година, Бжески от ING каза, че би очаквал две, а не три намаления на лихвените проценти от ЕЦБ предвид потенциалното инфлационно въздействие на спада на еврото, което вероятно ще бъде резултат от разширяващата се разлика между лихвените проценти в САЩ и еврозоната .

Колко тревожни са растящите цени на петрола?

Геополитическото напрежение и очакванията за по-голямо търсене тласнаха цените на суровия петрол Brent до петмесечни върхове над $90 за барел.

Това е над прогнозата на ЕЦБ за 79 долара за барел за 2024 година.

Но настоящите движения са "много малки" в сравнение с тези, наблюдавани след инвазията на Русия в Украйна и всяко последващо повишаване на инфлацията трябва да е временно, каза икономистът от Berenberg Саломон Фидлер.

"Те не трябва да влияят толкова много върху политиката на ЕЦБ", добави той.

А цените на природния газ, ключов двигател, тласнал инфлацията над 10% през 2022 г., паднаха от началото на годината.