Ако има решение за забрана за внос на петрол от Русия, със сигурност ще има изключение за България, заяви министър-председателят Кирил Петков преди началното на днешния Европейския съвет в Брюксел. Премиерът посочи, че желанието на нашата страна е да получи отсрочка до декември 2024 година, което по думите му е важно за енергийната сигурност на България в този момент. Това се казва в съобщение на пресслужбата на МС.

Европейските лидери обсъждат ситуацията в Украйна и темите сигурност и отбрана, енергетика и продоволствена сигурност.

Очакванията са България да може да купува петрол до края на 2024. Има и технически причини на ниво рафинерия, уточни той.

Министър-председателят Кирил Петков отбеляза, че българското правителство успешно комуникира с европейските партньори важните за страната ни въпроси. Той изрази увереност, че ще има разбиране от тяхна страна по темата с петрола, след като страната ни показа силна и ясна позиция при едностранното прекратяване на доставките на газ от "Газпром".

"Когато "Газпром" се опитва да извива ръцете на България - ние казваме "не" и намираме алтернатива. Но когато знаем, че няма друга опция и трябва да защитим българския интерес, нашите партньори ни слушат, защото знаят, че го правим, тъй като нямаме по-добър избор", изтъкна Петков. Премиерът изрази надежда, че българските компании, превозвачи и бензиностанции няма да усетят стреса, който е факт за доста други страни. "Важно е цените, които има в момента, да не се повишат", добави премиерът.

По отношение на това дали трябва да се вдигнат тарифите за руските доставки и да се наложи таван на цените, Петков отговори: "Таванът е добро нещо. Таванът, плюс разделянето на газ и ток в европейските енергийни пазари, е нещо много важно". Според премиера част от проблема с високите цени в момента е именно заради тази връзка. "Слагайки таван на газа, би намалило този голям скок в цените на тока и това е много важно да го решим преди зимата", добави още министър-председателят.