Цените на петрола се повишават в понеделник сутринта, търговците оценяват резултатите от посещението на президента на САЩ Джо Байдън в Саудитска Арабия, както и сигналите относно баланса на търсенето и предлагането на световния пазар.

Септемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:10 часа българско време е 102,43 долара за барел, което е с 1,27 долара по-високо от цената при затваряне на предходната сесия. В резултат на търговията в петък тези контракти поскъпнаха с $2,06 (2,1%) до $101,16 за барел.

Цената на августовските договори за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този същия момент е 98,71 долара за барел, което е с 1,12 долара по-високо от крайната стойност на предходната сесия. До затварянето на пазара в петък цената на тези контракти се увеличи с $1,81 (1,9%) до $97,59 за барел.

Байдън каза след визитата, че е обсъдил с ръководството на Саудитска Арабия въпроса за доставките на петрол за световния пазар.

"Имахме положителна дискусия относно глобалната енергийна сигурност и разумните механизми за доставка на петрол в подкрепа на икономическия растеж в света", каза той. Президентът добави още, че очаква от Саудитска Арабия "по-нататъшни стъпки през следващите седмици".

За да подкрепи развитието на световната икономика, Саудитска Арабия се е ангажирала да поддържа баланс на световния петролен пазар, съобщи Белият дом след разговори между президента на САЩ Джо Байдън и саудитското ръководство.

Саудитска Арабия се ангажира да поддържа баланс на световния пазар на петрол за устойчив икономически растеж. Съединените щати "приветстват 50% увеличение на нивата на производство в сравнение с планираното за юли и август".

Но Саудитска Арабия няма допълнителен капацитет за увеличаване на производството на петрол над 13 милиона барела на ден, каза саудитският престолонаследник Мохамед бин Салман в събота.

"Кралството обяви увеличение на производствения капацитет до 13 милиона барела на ден, над този праг нямаме допълнителен капацитет за увеличаване на производството" , цитира думите му издаваният в ОАЕ вестник The National.

"Споразуменията на ОПЕК+ за квотите за производство на петрол изтичат през септември и пазарът ще се съсредоточи върху това, което ще се случи по-нататък, каза Стивън Инес, управляващ партньор на SPI Asset Management, цитиран от Bloomberg. Не бих се изненадал, ако срещата през септември или дори по-рано ще бъде направено нещо, което ще позволи на страните със свободен капацитет за добив да увеличат производството."

През изминалата седмица Brent поевтиня с 5,5%, а WTI - с $6,9%. Цените на петрола падат от средата на юни поради опасения от рецесия в световната икономика и съответно намаляване на търсенето на гориво.

Официалната статистика на Индия, третият по големина вносител на енергийни ресурси в света, показа, че търсенето на бензин и дизел в страната през първата половина на юли е спаднало с 8% в сравнение със същия период на предходния месец поради началото на дъждовния сезон.

Междувременно Либия очаква да увеличи износа на петрол. Премиерът Абдул Хамид Дбейба каза в неделя по време на среща с новото ръководство на държавната National Oil Corp., че работата в находищата, където производството беше спряно, се възобновява и експортните пристанища възобновяват доставките.