Цената на петрола достигна най-високото си ниво за последните 4 години, като скочи до 80 долара за барел на борсата в Лондон на фона на очакванията за подновяване на санкциите срещу Иран.

Фючърсите на сорта Brent добавиха 1,1% до 80,18 долара в четвъртък, което е най-високото равнище от 2014 година досега. Междувременно запасите от петрол на САЩ отчитат спад за втора поредна седмица, съобщава Bloomberg.

Петролът пак се качи над $79 за барел. Рекорден износ от САЩ

Петролът пак се качи над $79 за барел. Рекорден износ от САЩ

Геополитическото напрежение "помпа" цените

Brent за доставка през юли поскъпна с 66 цента до 79,94 долара на лондонската борса в 10:49 часа местно време. West Texas Intermediate добави 64 цента към стойността си до 73,13 долара за барел.

По отношение на ръста на добива в Щатите експертите от Goldman Sachs посочват, че той няма да може да компенсира потенциалният спад в доставките при нови ограничения за Иран, който е третата най-голяма износителка от ОПЕК.

През този месец стойността на суровината достигна най-високото си ниво за последните повече от три години, след като президентът Доналд Тръмп потвърди, че Вашингтон излиза от споразумението с Техеран от 2015 година.