Цените на петрола леко спадат в петък, очаквайки министерската срещащата на участниците в пакта ОПЕК+. Пред това в четвъртък се състоя заседанието на държавите членки на ОПЕК, но не бе обявено никакво решение, съобщава MarketWatch.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижава с 8 цента, до $63,31 за барел. Цента на тези контракти в четвъртък се покачи с $0,39, до $63,39 за барел.

Американският еталон WTI за януари на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поевтиня с $0,04 - до $58,39 за барел. В хода на вчерашната търговия цената му се запази на виното от предходната сесия - $58,43 за барел.

Мониторинговият комитет ОПЕК+ (JMMC) в четвъртък неочаквано препоръча да се увеличи размера на съкращаването на добива с още 500 хил. барела - до 1,7 млн. барела на денонощие. Медиите твърдят, че като цяло страните членки на ОПЕК подкрепят предложението, но въпросът с разпределението на допълнителната тежест още не е решен. Очаква основната част от новото съкращаване на производство да бъде поето от Саудитска Арабия.