Цените на петрола от референтните световни марки нарастват слабо в четвъртък, след като ден по-рано излязоха данни за неочаквано увеличение

Пазарът наблюдава следващия ураган, приближаващ се към САЩ, който вече доведе до спиране на повече от 80% от производствения капацитет в Мексиканския залив. Ураганът "Делта" трябва да удари крайбрежието на Луизиана в петък.

Декемврийските фючърси за сорта Brent днес сутринта (9,14 ч. българско време) поскъпнаха на лондонската фондова борса ICE Futures с 0,16 долара, до 42,15 долара за барел. В сряда тези контракти спаднаха с 0,66 долара (1,6%) до 41,99 долара за барел.

В същото време ноемврийските фючърси за американския еталон WTI поскъпват при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса NYMEX с 0,09 долара, до 40,04 долара за барел. По време на предишната сесия WTI поевтиня с 0,72 долара (1,8%) до 39,95 долара за барел.

Намаляването на производството в Мексиканския залив вече е отразено в цените на петрола, каза главният анализатор на OANDA Corp. Ед Моя пред Bloomberg.

"Вярвам, че потенциалът за повишаване на пазара сега е ограничен, но ако възстановяването на производството отнема повече от седмица, може да се очаква по-значително покачване на цените", посочва експертът.

Според американското министерство на енергетиката петролните запаси в страната са се увеличили за първи път от четири седмици - с 500 хиляди барела. Експертите, интервюирани от S&P Global Platts, прогнозираха средно спад на запасите с 2 милиона барела.

Запасите в терминала Cushing, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са скочили с 400 000 барела миналата седмица.

Запасите от бензин в САЩ през миналата седмица намаляха с 1,4 милиона барела, а от дестилатите - с 1 милион барела. Анализаторите очакваха средно съответно спад от 800 хиляди и 2,9 милиона барела.