Петролът от световните еталонни марки във вторник слабо поевтинява, продължавайки динамиката от последните сесии, като цените се колебаят в тесен диапазон.

Докато фундаменталните фактори, влияещи на петролния пазар остават неизменни, инвеститорите следят за измененията в отношенията между САЩ и Саудитска Арабия във връзка с убийството на журналиста Джамал Хашоги, отбелязва Dow Jones.

Цената на декемврийските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се понижава с $0,35 - до $79,48 за барел. По време на търговият в понеделник тези контракти поскъпнаха с 5 цента $79,83 за барел.

Стойността на американския еталон WTI с доставка през декември на нюйоркската стокова борса в същото време се понижава с $0,21 - до $69,15 за барел. Цената на тези контракти вчера се покачи с 8 цента, до $69,36 за барел. В понеделник завършиха търговете за ноемврийските фючърси, както те прибавиха към цената си 5 цента - до $69,17 за барел.

По думите на енергийният мистър на Саудитска Арабия, страната скоро ще увеличи добива до 11 млн. барела на денонощие от сегашните 10,7 млн. барела. И има мощности да повиши производството до 12 млн. барела при необходимост.

В столицата на Саудитска Арабия започна работа форумът Future Investment Initiative, който тази година се оказа в центъра на световното внимание, но не заради дневния си ред. Мероприятието, известно като "Давос в пустинята" трябваше да събере редица известни представители на световната политика и бизнес. Но мнозина от тях се отказаха от участие заради убийството на критикуващия властта в Ел Рияд журналист Хашоги в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул.