Котировките на петрола продължават да се понижават във вторник. Ден по-рано те паднаха до най-ниските си нива от повече от седмица поради опасения относно перспективите за търсене поради разпространението на нови варианти на COVID-19.

Цената на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:20 българско време спада с 0,19 долара - до 74,49 долара за барел. В хода на търговията в понеделник Brent поевтиня с 1,5 долара (2%) - до 74,68 долара за барел.

Августовските фючърси за европейския петролен бранд изтичат в сряда, по-активно търгуваните септемврийски контракти поевтиняха по време на търговията във вторник с 0,26 долара (0,35%) - до 73,88 долара за барел. Ден преди това тяхната цена бе спаднала с 1,24 долара (1,6%) - до 74,14 долара за барел.

В същото време августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,14 долара до 72,77 долара за барел. По време на предишната сесия цената на тези договори падна с $ 1,14 (1,5%), до $ 72,91 за барел.

Както WTI, така и Brent затвориха търговията в понеделник на най-ниските си нива от 18 юни, според данните на Dow Jones Market Data.

Експертите смятат, че пазарът оценява възможността за по-строги ограничения за пътуване на фона на нарастващата честота на COVID-19 в повечето страни в Европа и Азия.

Разпространението на по-заразния вариант "Делта" на COVID-19, според анализатори, също може да е една от причините страните от ОПЕК + да предприемат предпазлив подход към увеличаване на производството, пише S&P Global Platts.

ОПЕК + очаква дефицитът на доставки на световния петролен пазар да продължи и тази година, ако добивът остане на същото ниво, съобщи Bloomberg, позовавайки се на данни, които ще бъдат прегледани от експерти от техническия комитет за наблюдение във вторник.

Коалицията обсъжда възможността за облекчаване на ограниченията върху производството на петрол през август на фона на възстановяване на търсенето след пандемията COVID-19. Техническият комитет за наблюдение на ОПЕК + (JTC) ще заседава във вторник, министрите на от мониторинговия комитет на ОПЕК + ще се срещнат на 30 юни, а енергийните министрите от ОПЕК и извън к7артела ще се срещнат на 1 юли.

Според разчетите, които ще бъдат представени от JTC и с които Bloomberg успя да се запознае, през август търсенето ще надхвърли предлагането с 1,7 милиона барела на ден. През втората половина на годината дефицитът ще бъде средно 1,9 милиона барела на ден. Комисията ще прегледа и евентуално ще одобри тези прогнози, каза агенцията.

На среща в четвъртък се очаква представители на ОПЕК и страните извън организацията да се споразумеят за увеличаване на производството, но все още не е ясно с колко. Анализаторите и търговците, анкетирани от Bloomberg, прогнозират покачване на добива с около 500 000 барела на денонощие през август Експертите на S&P Global Platts също наричат ​​това "най-вероятният резултат" от преговорите на ОПЕК +.