Цените на петрола от еталонните световни марки спадат по време на търговията в петък. Продължават опасенията относно слабото глобално търсене поради новата вълна на коронавирусната пандемия в САЩ, Европа и Азия.

Януарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта (9,27 часа българско време) се търгуват по 42,95 долара за барел, което е с 0,58 долара (1,42%) под цената в края на предишната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с 0,25 долара (0,6%).

Цената на декемврийските фючърсите за американския суров петорл WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към този момент е 40,40 долара за барел, което е с 0,72 долара под нивото на предишната търговия. Вчера тези фючърсите поевткиняха с 0,33 долара (0,8%).

Но като цяло за тази седмицата обаче и двете световни бенчмарки може да поскъпнат с около 10%, отбелязва Trading Economics.

Перспективите пред търсене на енергийни ресурси остават несигурни, тъй като заразените с COVID-19 продължават да нараства и се въвеждат нови ограничителни мерки в много страни.

Тарик Захир, управляващ директор на Tyche Capital Advisors, заяви пред MarketWatch, че "макар да очакваме с нетърпение ваксина през следващите месеци", няма да е лесно да се върнем към нормалното. Той добави, че търсенето вероятно ще бъде по-слабо от прогнозите, предвид рекордните нива на заразяване, както и новите ограничителни мерки.

Данните на Министерството на енергетиката на САЩ, публикувани на 12 ноември, показват увеличение на стоковите запаси от нефт в страната за седмицата, приключила на 6 ноември, с 4,28 милиона барела. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, осреднено прогнозираха спад от 3 милиона барела.

Стоковите запасите от петрол в терминала Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, спаднаха 518 000 барела през миналата седмица.

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 2,31 милиона барела, от дестилати - с 5,35 милиона барела.

Котировките на петрола бяха подкрепени тази седмица от новината за успешните изпитанията на ваксина срещу COVID-19 от американската Pfizer Inc. и германската BioNTech.

Международната енергийна агенция (IEA) обаче смята, че е малко вероятно търсенето на петрол да се увеличи само заради ваксината преди края на следващата година. В четвъртък IEA влоши прогнозата си за спад в търсенето на петрол през 2020 г. с 0,4 милиона барела на ден до 8,8 милиона барела, вместо 8,4 милиона барела на ден, както се очакваше преди месец.

Според месечния доклад на IEA световните доставки на петрол през октомври са се увеличили спрямо септември с 0,2 милиона барела - до 91,2 милиона барела на ден. "Производството на нефт в световен мащаб може да се увеличи с повече от 1 милион барела на денонощие през ноември, ако Либия продължи да демонстрира значителен ръст на добива, докато САЩ се възстановят от ураганите", прогнозира агенцията.