Референтните цени на петрола варират умерено в четвъртък сутринта след скромен спад през предходната сесия, който бе причинен от данните за по-малко от очакваното намаление на петролните запаси в САЩ.

Цената на септемврийските фючърси за европейския сорт Brent на лондонската борса ICE Futures към 11 часа българско време беше 79,41 долара за барел, която е 5 цента по-ниска спрямо затварянето на предходната сесия. В сряда тези договори поевтиняха със 17 цента (0,2%) до 79,46 долара за барел.

Котировките на августовските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент се понижиха с 30 цента и достигнаха 75,05 долара за барел. В резултат на предходната сесия те поевтиняха с 40 цента (0,5%) - до 76,35 долара за барел.

Както стана известно в сряда, търговските резерви от петрол в САЩ са намалели със 708 хиляди барела миналата седмица , докато анализаторите очакваха по-силен спад - с 2,5 милиона барела.

Стоковите запаси от бензин са намалели с 1,07 милиона барела, а на дестилатите са се увеличили с 13 хиляди барела. Експерти, анкетирани от Bloomberg, очакваха спад от 1,5 милиона барела в запасите от бензин и увеличение от 1 милион барела в запасите от дестилат.

Междувременно запасите от петрол в терминала в Кушинг, където се съхранява петролът, търгуван на NYMEX, са намалели с 2,891 милиона барела.

Пазарните участници също така оценяват темповете на растеж на икономиката на Китай, най-големият вносител на гориво в света, и вероятността от рецесия в САЩ, където Фед се готви за края на цикъла на затягане на паричната политика.

Петролът е под известен натиск предвид опасенията за глобалната икономика, каза старши анализаторът на Price Futures Group Фил Флин. Ако търсенето остане силно, "можем да видим значително намаляване на запасите от петрол и петролни продукти", като "възстановяването на щатския долар потиска ентусиазма" на пазара, каза той.