Цените на петрола спадат в понеделник сутринта след значително покачване през изминалата седмица. То бе причинено от оптимизма относно въздействието на премахването на коронавирусните ограничения в Китай върху търсенето на гориво в страната и света.

Към 9:10 часа българско време мартенските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures струват $84,42 за барел, което е с $0,85 по-евтино края на предходната сесия. В резултат на търговията миналия петък тези контракти поскъпнаха с $1,25 (1,5%) до $85,28 за барел.

Цената на февруарските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 79,21 долара за барел, което е с 0,64 долара по-малко от крайната стойност от предходната сесия. В хода на петъчната сесия тези договори поскъпнаха с $1,47 (1,9%) до $79,86 за барел.

Като цяло през миналата седмица Brent поскъпна с 8,3%, а WTI - с 8,5%. И двата световни бранда приключиха търговията на върхове от началото на годината.

Повторното отваряне на китайската икономика е основен двигател на покачването на цените на петрола през изминалата седмица, а данните за намаляващата инфлация в САЩ също добавиха към оптимизма на инвеститорите за американската икономика, каза Майкъл Линч, президент на Strategic Energy & Economic Research.

Освен това цените бяха подкрепени от отслабването на долара, добави експертът.

Тази седмица вниманието на трейдърите ще бъде насочено към месечните отчети на ОПЕК и Международната енергийна агенция, които ще бъдат публикувани съответно във вторник и сряда, според Trading Econimics.

Междувременно броят на активните петролни платформи в Съединените щати се е увеличил с 5 единици миналата седмица до 623, съобщи компанията за петролни услуги Baker Hughes. Броят на газовите инсталации е намален с две до 150.