Цените на петрола растат в четвъртък сутринта на фона на нарастващия апетит към риск на световните пазари след решенията на Федералната резервна система на САЩ. Пазарът беше подкрепен и от по-значително от очакваното намаляване на петролните резерви в САЩ, което показа, че търсенето на енергийни ресурси остава силно.

Към 9:15 ч. българско време февруарските фючърси за сорта Brent поскъпнаха на лондонската борса ICE Futures с $0,90, до $74,78 за барел. В сряда неговата цена се вдигна с $0,18 (0,2%) - до $73,88 за барел.

В същото време януарските фючърси за америкнския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската търговска борса (NYMEX)се търгуват с $0,95 повече, до $71,82 за барел. По време на предишната сесия тези контракти поскъпнаха с $0,14 (0,2%) до $70,87 за барел.

Търговските петролни резерви в САЩ миналата седмица са намалели с 4,58 милиона барела - до 428,29 милиона барела, съобщи Министерството на енергетиката на САЩ. Експерти, анкетирани от Bloomberg, средно очакваха те да спаднат с 1,7 милиона барела.

Запасите от бензин намаляват със 719 хил. барела, дестилатите - с 2,85 млн. барела, до 123,76 млн. барела. Анализаторите прогнозираха увеличение на запасите от бензин с 2,05 милиона барела, дестилатите - с 1 милион барела.

"Пазарът залагаше на най-лошия сценарий за търсене във връзка с омикрон. Но все още не може да се каже, че най-лошото е зад нас, много рискове се запазват", каза анализаторът на суровините от Australia & New Zealand Banking Group Даниел Хайнс пред Bloomberg.

Федералният резерв обяви в сряда , че ще намали обратното изкупуване на активи с 30 милиарда долара от януари. Така месечните покупки на американски облигации ще бъдат намалени с $20 млрд. - до 40 милиарда, а на ипотечни облигации - с $10 млрд., до $20 милиарда. При този темп на намаляване програмата за обратно изкупуване на активи ще бъде завършена през март - три месеци по-рано от първоначално планираното.

Фразата, че високата инфлация е временно явление, изчезна от текста на изявлението след срещата. Освен това точковата графика, публикувана в края на срещата - диаграма, която отразява индивидуалните очаквания на борда на управителите на регулатора и ръководителите на Федералните резервни банки по отношение на лихвените проценти - показа, че 10 от 18 лидери на Фед очакват три увеличения на лихвите през следващата година.

"Фокусът на Фед върху високата инфлация ще помогне на американската икономика да продължи да расте. Това подкрепя цикличните активи, включително петрола", каза Роб Хаворт, анализатор в USBank Wealth Management.