Цените на петрола продължават да растат в петък на база данните за значителен спад в запасите от нефт и бензин в САЩ през миналата седмица. Но покачването на котировките е ограничено от опасения относно нарастването на заразените с COVID-19 и несигурността около решенията на ОПЕК + за добива.

Септемврийските фючърси на Brent на лондонската фондова борса ICE Futures към 9:20 часа българско време се търгуват по 74,32 долара за барел, което е с 0,20 долара повече от цената в края на предходната сесия. В четвъртък тези контракти поскъпнаха с $0,69 (0.9%) - до $74,12 за барел.

Цената на августовските фючърси за американския WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същия момент е 73,23 долара за барел, което е с 0,29 долара над крайната стойност на предходната сесия. Ден по-рано стойността на тези договори се увеличи до 72,94 долара за барел, като се повиши с 0,74 долара (1%).

Въпреки това и двете марки може да завършат текущата седмица на червено.

Докладът на Министерството на енергетиката на САЩ, публикуван в четвъртък, показва намаляване на запасите от петрол в страната за седма поредна седмица.

Стоковите резерви от суровината в САЩ за седмицата, приключила на 2 юли, са намалели с 6,9 милиона барела, до 445,5 милиона барела, най-малкият им обем от февруари 2020 година. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, прогнозираха среден спад от 6,2 милиона барела.

Запасите от бензин в САЩ са намалели с 6,1 милиона барела миналата седмица, докато тези от дестилати са нараснали с 1,6 милиона барела. Анализаторите казват, че разпродажбата на световните пазари на акции и продължаващият спад в доходността на американските държавни облигации, отразяват рисковете за растежа и ограничават повишаването на цените на петрола на фона на опасения от разпространението на варианта "Делта" на COVID-19.

Освен това остава несигурността относно перспективите за добив на петрол поради разногласия в ОПЕК +.

Преговорите на министрите от споразумението, започнали миналата седмица, са в задънена улица. Повечето държави подкрепят увеличаване на производството с 400 хиляди барела на ден от следващия месец и удължаване срока на сделката до края на 2022 г. Изключение правят ОАЕ, които са готови да подкрепят увеличаването на производството, но не и удължаването на сделката, като настояват за увеличаване на референтната си база за тяхното производството след април догодина.

"Липсата на единство в ОПЕК представлява реален риск в средносрочен план", казват анализатори от ANZ.