Цените на петрола продължават да растат в понеделник на фона на отслабналата сондажна активност в САЩ. В тази посока подкрепа за пазара дават сигналите, че ОПЕК+ е готова да продължи споразумението за ограничавана на добива и през втората половина на тази година.

Стойността на августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта се покачва с 42 цента - до 63,71 за барел. По време на търговията в петък цената на тези контракти се покачи с $1,62 (2,63%) до $63,29 за барел.

Американският еталон WTI с доставка юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпва с $0,37 - до $54,36 за барел. В хода на предходната сесия стойността му се покачи с $1,4 (2,66%) - до $53,99 за барел.

Съгласно данните на Baker Hughes, публикувани в петък, броят на действащите сондажни съоръжения в САЩ през миналата седмица се е намалил с 11 до 789 установки. Спад се наблюдава през четири от последните пет седмици, като броят на активните сондажи се намалил с 96 от началото на годината.

В същото време министърът на енергетиката на Саудитска Арабия Халид ал-Фалих заяви на Петербургския международен икономически форум, че сътрудничеството на неговата страна с Русия в рамките на пакта ОПЕК+ продължава. Министърът изрази увереност, че страните участнички в споразумението ще продължат неговото действие до края на 2019 година, доколкото цена на петрола под 60 долара за барел не дава увереност за инвестиции во отрасъла.

Руският енергиен министър Александър Новак от своя страна заяви, че Русия и Саудитска Арабия имат общо разбиране за състоянието на петролния пазар и са се споразумели за приемането на съвместни решения.