Бенчмарковите сортове петрол все още са на зелено, въпреки че според някои анализатори пикът на цената приближава. Американският лек е нагоре с 2,6% до 34,37 долара за барел, а брент - с 2,55% до 36,66 долара за барел. Поевтиняването на природния газ поевтинява.

Покачването на стойността на суровината е подпомогнато от факта, че този път Русия спазва договореното свиване на производството като част от ОПЕК+, посочват от Reuters, позовавайки се на двама свои източници. Тя трябва да произвежда до 8,5 млн. барела дневно през май и юни, което е с около 2 млн. барела по-ниска стойност от добива ѝ през февруари тази година.

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Пред възстановяването на петролния пазар има две основни несигурности

Втора вълна на Covid-19 е основен рисков фактор за търсенето, предупреждава МАЕ

Властите в страната също изтъкват, че са склонни да спазват договорката си с останалите производители. Заместник-министърът на енергетиката Павел Сорокин посочи по-рано през май, че "максималните нива на свиване ще бъдат постигнати колкото бързо е възможно." Между 1 и 19 май производството на петролни продукти и кондензати в страната е средно 9,42 млн. барела дневно.

Това не означава, че пактът, сключен от страните от ОПЕК и техните партньори, ще е оцелее задълго. В момента цената на петрола е с почти 80% от стойността си само месец по-рано, а размразяването на икономиките в много части по света води до ръст на търсенето.

Саудитска Арабия прави неочакван ход за съживяване на петролния пазар, след като му “помогна” да се срине

Саудитска Арабия прави неочакван ход за съживяване на петролния пазар, след като му “помогна” да се срине

Кралството ще намали продукцията с 1 милион барела на ден през юни, надявайки се цените да се повишат

Затова мерките на петролния картел и пазарните динамики ще доведат до дефицит на пазара през юни, прогнозират от Goldman Sachs, а това, от своя страна, допълнително ще увеличи цената на суровината. Това повдига въпросът дали страните, участващи в пакта, ще са склонни да продължат да спазват условията му, в контекста на големите печалби, които могат да получат, посочват от Oilprice.

Шистовите производители в САЩ, чието производство трябва да се свие с над 1,5 млн. барела дневно през второто тримесечие, спокойно биха могли да го възстановят. Но същото важи и за страните, които си партнират с ОПЕК.