Цените на петрола от световните референтни марки се променят слабо нагоре по време на сутрешната търговия в сряда след умерен спад предния ден.

Търговците очакват официални данни за запасите от горива в САЩ и оценяват баланса на търсенето и предлагането на световния пазар.

Юнските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $107,13 за барел, което е $0,49 по-високо от цената на затваряне на предишната сесия. В резултат на търговията във вторник тези договори поевтиняха с $0,89 до $106,64 за барел.

Цената на майските фючърси з американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската борса (NYMEX) към същия момент е 102,28 долара за барел, което е с 0,32 долара повече от крайната стойност на предходната сесия. Във вторник цената на тези договори падна с $1,32 до $101,96 за барел.

Както показват данните, публикувани вчера от Американския петролен институт (API), стоковите резерви от петрол в Съединените щати за седмицата, приключила на 1 април, са се повишили с 1,1 милиона барела. Анализатори, анкетирани от Trading Economics, очакваха свиване на запасите с 2,06 милиона барела.

Официалните данни от Министерството на енергетиката на САЩ ще бъдат публикувани по-късно в сряда. Експерти, анкетирани от S&P Global Commodity Insights, прогнозират, че докладът ще отмете намаление на запасите от петрол с 1,85 милиона барела. Анализаторите също очакват намаляване на запасите от бензин с 350 хиляди барела, на дестилатите - със 700 хиляди барела.

Междувременно председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви предложения за нови санкции срещу Руската федерация. По-специално, ЕС може да наложи пълна забрана за транзакции с четири ключови руски банки, включително VTB, и забрана за внос на въглища от Русия в размер на 4 милиарда евро годишно.

Засега ограничителните мерки не се прилагат за петрола и газа, което облекчи опасенията от влошаващ се недостиг на енергия на световните пазари.