Цените на петрола от двете еталонни световни марки в понеделник уверено се покачват на фона на новините от основните страни производителки на суровината.

Котировките се покачват днес сутринта с над 5 на сто, след като САЩ и Китай се договориха 90-дневно примирие в търговската война.

Президентът на Русия Владимир Путин каза на пресконференцията след края на срещата на Г 20, че са се договорили със Саудитска Арабия да продължат действието на споразумението за съкращаване на добива, без да уточнява конкретни обеми. Решения в този дух се очакват и на срещата на ОПЕК тази седмица във Виена.

Катар напуска ОПЕК от 1 януари 2019 година

Най-големият световен износител на газ напуска ОПЕК

Ходът не е политическа, а "техническа и стратегическа" промяна

Днес Катар обяви, че напуска картела от 1 януари 2019 година и няма повече да се съобразява с условията на пакта за намаляването на производството ОПЕК+. Но все още не може да се каже как тази новина ще повлияе на петролния пазар.

Фючърсите за сорта Brent днес сутринта поскъпнаха с близо 5 на сто и цената се покачи до $62,23 за барел. По време на търговията в петък тяхната цена спадна с $0,8 и приз зариване на сесията $58,71 за барел.

Котировките за американския еталон WTI се покачват с $2,79 (5,48%) - до $53,72 за барел. По време на предишната търговска сесия тяхната цена спадна с $0,52, до $50,93 за барел.

Цената на американския петрол днес се подкрепя от съобщението от Канада, че правителството на провинция Алберта ще задължи производителите да намалят добива с 8,7 процента, за да намали излишъците в хранилищата.