Цените на петрола от еталонните световни марки във вторник умерено се понижават след резкия им спад в понеделник следобед, който бе предизвикан от неопределеността около дата на следващото заседание на ОПЕК.

Августовските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта поевтиняват с $0,16 - до $60,78 за барел. В хода на вчерашната търговия тяхната цена се понижи с на $1,07 (1,73%) и в края на сесията бе $60,94 за барел.

Стойността на американския еталон WTI за юли на нюйоркската стокова борса (NYMEX)в същото време спада с $0,05 - до $51,88 за барел. В понеделник тези контракти поевтиняха с $0,58 (1,1%), до $51,93 за барел.

В понеделник министърът на петрола на Иран Биджан Зангане заяви несъгласие с промяната на датата за заседанието на ОПЕК, на което ще се обсъжда по нататъшната съдба на споразумението за ограничаване на добива. На среща с руския си колега Новак той е казал, че не е съгласен с това предстоящото 176 заседание на картела да бъде проведено на 3 и 4 юли вместо на първоначално определената дата 25 юни, съобщи агенция Shana. Желанието за промяна на дата излиза от Русия, която не членува в ОПЕК, но в последно време активно си сътрудничи с организацията.

Петролният пазар изпитва напрежение заради неспособността на ОПЕК ясно да заяви намерението си да продължи срока на действие на споразумението за ограничаване на добива, отбелязват анализатори.