Петъчните котировки на петрола се понижават за втори ден, факторите за подкрепа на цените, свързани с прекъсванията на доставките в САЩ поради силни студове, са намалели, твърдят анализатори.

Цената на априлските фючърси на Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта към 9,20 ч. българско време поевтиняха с 0,66 долара до 63,27 долара за барел. В четвъртък стойността на тези контракти спаднаха с 0,41 долара (0,6%) - до 63,93 долара за барел.

В същото време мартенските фючърси за американския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) са по-евтини с 0,82 долара - 59.70 долара за барел. По време на предишната търговска сесия WTI падна с $0,62 (1%), до $ 60.52 за барел.

"Търговците се стремят да извличат печалбата си преди уикенда, което води до намаляване на цените", каза за S&P Global Platts стоковия анализатор на Fat Prophets Дейвид Ленъкс.

Пазарът е под натиск и от очакванията за евентуално увеличение на производството от страните от ОПЕК +, отбелязва MarketWatch.

Тази седмица цените на петрола се изкачиха до най-високите си нива от януари миналата година, което може да послужи като стимул за някои страни от ОПЕК + да започне да увеличават производството от април, каза пред MarketWatch Артем Абаров, ръководител на отдела за шистов нефт в Rystad Energy.

Dow Jones съобщи в сряда, че Саудитска Арабия, която доброволно се е ангажирала да намали производството на петрол с 1 милион барела на ден през февруари-март, планира да увеличи добива през следващите месеци. Според съветници на властите в страната Рияд ще се откаже от съкращенията и възнамерява да обяви това по време на срещата на страните от ОПЕК, която ще се проведе следващия месец.

Саудитска Арабия през декември е увеличила износа на петрол с 2,2% в сравнение с предходния месец, докато производството леко е спаднало, показват данни на уебсайта на Инициативата за съвместна организация на данните (JODI). Износът нарасна до 6,495 милиона барела на ден от 6,354 милиона барела на ден през ноември. В същото време той е с 11,9% по-нисък от декември 2019 г.

През декември Ирак увеличи износа на петрол с 5,5% в сравнение с предходния месец - до 3,307 милиона барела на ден, а добивът се увеличи с 4,7% и достигна 3,857 милиона барела на ден. Междувременно, в сравнение с декември 2019 г., първият показател е спаднал с 14,7%, а вторият - с 15%.

Износът на иракски нефт нарасна през първата половина на февруари, дори когато член на ОПЕК обеща да намали производството този месец, съобщи Bloomberg.

Новините за увеличеното производство в Ирак и надеждите за възстановяване на енергийните доставки в Тексас оказват натиск върху цените на петрола в четвъртък, каза Фил Флин, старши пазарен анализатор в Price Futures Group. Според него обаче "бичият тренд на пазара все още далеч не е приключил".

Пазарът си върна част от загубите след публикуването на данни от американското министерство на енергетиката, което показва намаляване на петролните резерви в страната за четвърта поредна седмица.

Стоковите резерви от петрол в САЩ са паднали със 7,26 милиона барела миналата седмица, според седмичен доклад на енергийното министерство на страната. Запасите от бензин се увеличиха с 672 хиляди барела. Търговските запаси от дестилати са намалели с 3,42 милиона барела.