Цените на петрола в сряда се понижават на фона на данните на Американския институт за петрола (API), според които запасите от суровината в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 1,4 млн. барела.

Февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса дне сутринта поевтинява с $0,37, до $63,97 за барел. В хода на предходната сесия те поскъпнаха с $0,09, до $64,34 за барел.

Януарските фючърси за американския еталон WTI нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време спадат с $0,31, до $58,93 за барел. В хода на търговията във вторник цената на тези контракти се повиши с $0,22, до $59,24 за барел.

Министерството на енергетиката на САЩ ще оповести официалните данни за стоковите петролни резерви в страната по-късно в сряда. Експертите, анкетирани от S&P Global Platts, очакват намаление на запасите за втора поредна седмица - с 2,8 милиона барела. В същото време те прогнозират седмично увеличение на резервите от бензин в с 3,3 милиона барела, а на дестилатите - с 2 милиона барела.

Освен към данните за запасите, пазарът се фокусира върху преговорите между САЩ и Китай, като се има предвид, че ефективната дата на новите мита върху китайските продукти е съвсем близо, отбелязва анализаторът на AxiTrader Стивън Инес пред Bloomberg. "Въпреки някои сигнали, че и двете страни се надяват на решение за търговския конфликт, страховете ще продължат, докато не се появи официално съобщение", посочва той.

През последните дни цените на петрола се покачиха заради повишения оптимизъм по отношение на търговските преговори между САЩ и Китай. Медиите съобщават, че Пекин очаква Вашингтон да отложи въвеждането на китайските експортни мита за 15 декември. Икономическият съветник на Белия дом Лари Кадлоу обаче не потвърди тази информация, като заяви, че възможността за влизане в сила на митата "остава на дневен ред".