Цените на петрола от еталонните световни марки слабо се понижават в петък след повишаването им ден по-рано за втора поредна сесия.

Инвеститорите се безпокоят от запазващата се неопределеност около съдбата на иранската ядрена сделка. В същото време подкрепа за пазара дават и опасенията за спад на петролния добив във Венецуела, отбелязва MarketWatch.

От друга страна ръстът на запасите от суровината в САЩ сдържа покачването на котировките.

Днес сутринта юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures поевтиняват с 5 цента - до $73,57 за барел. Предишната сесия тяхната цена се покачи с $0,26 (0,35%) и в края на търговията достигна $73,62 за барел.

Котировките за американския еталон WTI с доставка юни в петък спадат също с 5 цента - до $68,38 за барел. В четвъртък цената им се покачи с 0,5 (0,74%), завършвайки сесията на ниво $68,43 за барел.

До 12 май президентът Доналд Тръмп и неговия екип трябва да завършат прегледа на сключената през 2015 година сделка между Запада и Техеран за отмяна на санкциите срещу спиране на иранската ядрена програма.

Участниците на пазара се страхуват, че САЩ може да излезе от сделката и да поднови санкциите срещу Иран, което ще се отрази върху доставките на петрол за световния пазара.

За позитивната динамика на петролните котировки допринася и стриктното придържане на участниците към условията на пакта ОПЕК+ за ограничаване на петролния добиви.