Търговската война между САЩ и Китай отново е във фаза на неопределеност, след като този въпрос дълго време се смяташе за решен. А причината - възобновените негативни постове на президента Тръмп в социалната мрежа Twitter.

Миналият уикенд (на 4-ти и 5-ти май) нещата приеха рязък завой в считаните за почти уредени търговски отношения между двете страни след постове на Тръмп в социалните мрежи. Оказва се, че нещата далеч не са толкова ясни, а търговската сделка не е "сигурно нещо", както мнозинството от пазарните участници се надяваха.

В края на седмицата пък, Тръмп изпълни заплахата си и наложи по-високи мита на китайски внос на стойност от 200 милиарда долара. Сега "топката" е в полето на Китай, а въпросът е ще приеме ли Китай условията на щатския президент, които изглеждат вече, като ултиматум.

Всички погледи в момента са към резултатите от преговорите, а според редица експерти, финансовите пазари не са заложили в нивата си различни изходи от преговорите.

Ето защо, сега ще се опитам да обобщя част от възможните начини, по които изходите от търговските преговори могат да засегнат световната икономика и финансовите пазари.

Ефектите за двете най-големи световни икономики

При сценарий, при който Вашингтон въвежда тарифи от 25% за целия внос от Китай, БВП на САЩ ще изгуби около 0.5%, оставяйки икономиката с около 45 млрд. долара по-слаба до 2020 г., отколкото при сценарий без тарифи. Това ще доведе до растеж на реалния БВП (растеж на БВП - минус инфлация) опасно близо до 1% до края на 2020 г.

Ръстът на БВП на Китай ще бъде понижен с около 1.3% през 2020 г., забавяйки се до безпрецедентните 5% на годишна база, докато световният БВП ще понесе значителна загуба от 0.5%.

При "екстремен сценарий" на многостранна търговска война, Oxford Economics моделира въздействието на САЩ, въвеждайки тарифи от 35% за целия китайски внос, 25% автомобилни тарифи в световен мащаб, плюс 10% общи тарифи за всички други стоки, внасяни от ЕС.

Според Oxford Economics, при този "екстремен сценарий", търговската война би довела до спад от 2.1% на БВП на САЩ през 2020 г., което ще доведе до рецесия по-късно през тази година. Китайската икономика ще се свие с 2.5%, докато икономиките на Европа и Япония ще отчетат средни загуби от по 1.5%, а световният БВП ще бъде понижен с 1.7%.

Ефектите за световните борсови индекси през призмата на S&P 500

От щатската инвестиционна банка Bank of America Merrill Lynch, правят анализ на ситуацията за щатските пазари и как различен развой на преговорите ще се отрази на индекса S&P 500. Ето и техните очаквания:

Сделка се постига - S&P 500 се повишава силно към 3000 пункта, като транспортните акции, полупроводниците, германският DAX и корейският KOSPI повеждат ръста.

Отложена сделка - S&P 500 намалява до 2775, след това ново повишение за индексите.

При този сценарий стратезите препоръчват на инвеститорите експозиция към индекса на волатилността.

Няма сделка - Федералният резерв ще бъде принуден да намали лихвените проценти (заради идеята, че търговската война ще предизвика икономически и пазарен хаос), S&P 500 спада до под 2 600 пункта. Инвеститорите се оттеглят от по-рисковите активи, като технологичните акции, нововъзникващите пазари, корпоративните облигации.

Има разбира се и експерти, които не са чак толкова позитивно настроени. Стратезите на Lombard Odier Investment Manager смятат, че пазарите се подготвят за продължителен период на нестабилност, тъй като виждат, че търговските преговори се влошават, преди да станат по-добри.

"Има потенциал за 15% корекция в китайските индекси и тези на нововъзникващите пазари (EM), както и за около 5-7% за глобалните акции, според нас", заяви Салман Ахмед, главен инвестиционен директор в Didier Rabattu.

Косвените жертви от търговската война

При задълбочаване на търговската война между САЩ и Китай обаче, ще има и косвени жертви в целия свят, смятат пазарните наблюдатели. Много хора ще загубят своята работа, защото цели индустрии и сектори ще бъдат засегнати. Правителствата ще загубят приходи (което означава, че ще започнат да се грижат по-зле за своите граждани), а потребителите ще имат избор между по-малък брой стоки.

Сама по себе си, търговската война може да доведе до спираловидно повишение на митата и акцизите. Според проучване, поръчано от Конференицята за търговия и развитие на ООН (UNCDAT), средните тарифи могат да се повишат от пренебрежимо ниски нива до 30% за щатските износители и до 35 и 40% за европейските и китайските износители.

Развиващите се страни, които ще станат "безмълвен зрител" на търговската война, ще бъдат дори още по-големи "косвени жертви". Средните тарифи, налагани на износа на развиващите се страни, може да се повиши от 3% в момента до 37%. А това ще направи тези стоки неконкурентни на международните пазари. Казано по друг начин малките развиващи се икономики, разчитащи на износ към щатския пазар и Европа, могат да бъдат сериозно засегнати.

И докато тарифите на бедни страни като Нигерия и Замбия (предимно от Африка) едва ли ще се повишат над 10%, тези налагани на страни като Мексико могат да достигнат до 60%. По подобие, силно засегнати се очаква да бъдат още страни като Турция, Коста Рика, Етиопия, Шри Ланка и Бангладеш, чиито тарифи могат да се повишат средно до 40-50%.

Търговската война и нивата на финансовите активи

Шоковото поевтиняване на юана през 2015-та година, дава много добър пример какво може да се случи, според Робин Брукс, главен икономист в Institute of International Finance и бивш валутен стратег в Goldman Sachs.

Рисковите активи и петролът, е възможно да поевтинеят сериозно, с нарастването на притесненията за световната икономика, смята още експертът. А от това ще бъдат засегнати особено валутите на суровинодобиващите страни като - руската рубла, колумбийското песо, малоазийският рингит, бразилският реал, южноафриканският ранд и др.

"Азиатските централни банки, най-вероятно ще се опитат в крайна сметка да спрат обезценката на националните си валути с интервенции", прогнозира още Брукс.

Дали централната банка на Китай ще спре поевтиняването на юана, или ще го остави да поевтинява по-нататък, тепърва предстои да видим.

Швейцарският франк и скандинавските валути също са сред най-уязвимите на фона на ескалиращия търговски конфликт между САЩ и Китай.

"Франкът, датската и шведската крони ще бъдат сред най-засегнатите, като те представляват малки и отворени икономики, въпреки че директната търговия на тези нации с Китай е относително ниска", смятат експертите от Danske Bank.

В групата на по-сериозно засегнатите валути може да бъде и унгарският форинт, който до голяма степен се влияе от цените на металите, пише Bloomberg.

"Скандинавските валути са уязвими при разрастване на търговската война най-вече, защото са малки, отворени икономики и в случая с Дания - зависими от глобалния корабен бизнес", обяснява Йенс Педерсен.

"Швейцарският франк също е в тази група заради по-малката икономика на Швейцария, но и също така заради по-активните си отношения с Китай", обяснява още експертът от Danske Bank.

От друга страна според специалистите японската йена и щатският долар са сред валутите, за които рисковете са най-малки.

Как ще се отрази търговската война на българите?

В тази фаза на търговската война доларът все още е силен спрямо еврото и това благоприятства българските износители към страни ползващи различна от еврото валута и най-вече придържащи се към щатския долар. Защото по-евтиният лев, спрямо долара, означава конкурентни предимства за българските стоки на тези международни пазари.

Много експерти обаче смятат, че при задълбочаване на търговския конфликт доларът може сериозно да пострада и да започне да губи позиции спрямо останалите основни валути.

Или първият и най-директен начин за това инвеститорите да се облагодетелстват от по-сериозен търговски конфликт и при очаквания за поевтиняване на щатската валута, е с валутна експозиция във валута различна от долара. Всеки сам може да реши за себе си дали би предпочел йена, евро, или паунд.

За българите може би по-удачен би бил вариантът с еврото защото така ще изключат допълнителния валутен риск, който биха поели при потенциален залог срещу долара с друга валута.

Друг начина, по който бихте могли да се облагодетелствате, ако смятате, че ще видим слабост в долара и ако планирате по-значителни покупки, е като теглите кредити в долари. Така, потенциално поевтиняване на "зелените пари", би направил кредита Ви относително по-евтин в местна валута. Но трябва да сте изключително внимателни, защото посоката не е еднозначна. В този случай ще поемете валутен риск и потенциално поскъпване на долара ще направи кредита Ви много по-скъп изразен в местна валута. Всички си спомняме какво се случи с кредитите в швейцарски франкове, предпочитани от много кредитополучатели - заради по-ниските лихви. Последва рязко поскъпване на швейцарската валута обаче, която направи кредитите във франкове непосилни за хората.

Потенциално поевтиняване на петрола на международните пазари, би следвало да се изрази в по-ниски цени на горивата. Предвид на цените, които сме свикнали да виждаме обаче и факта, че петролната компонента е с тегло едва от половината от цената на горивата, едва ли можем да очакваме чудеса по това направление.

Автомобилите могат да станат още по-скъпи...

За съжаление автомобилната индустрия е един от секторите, които ще бъдат засегнати най-сериозно от задълбочаването на търговските войни. Повишаване на митата и акцизите, автоматично могат да повишат цените на автомобилите, с между 5000 и 10 000 евро! Така че ако мислите за покупка на нов автомобил, може и да не е лоша идея да побързате...

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка, или продажба на активи.