Световната банка има мрачна прогноза за световната икономика. Половин година след последния доклад на организацията за глобалните икономически перспективи през януари, избухна войната в Украйна, Китай карантинира близо 400 милиона души, заради най-голямата си епидемия от COVID-19 , а инфлацията остава трайно и обезпокоително висока.

Така Световната банка намали прогнозата си за ръст на глобалния БВП през тази година от 4,1% на 2,9%. "Вероятно ще има няколко години на инфлация над средната и растеж под средния, с потенциално дестабилизиращи последици за икономиките с ниски и средни доходи", се отбелязва в доклада. "Светът не е виждал стагфлация от 70-те години на миналия век."

Световната банка: Икономиката губи инерция

Световната банка: Икономиката губи инерция

Институцията повиши прогнозата си за България

През първата половина на 2022 г. икономическите перспективи на повечето региони по света са неясни. Европа и Централна Азия понесоха най-тежкия икономически удар: от януари Световната банка ревизира прогнозата си за растеж на БВП за областта от 3% на 2,9%.

Страните производителки на петрол и газ печелят от нарастващите цени на горивата

Ако едни страдат, за други прогнозите са добри. В Близкия изток и Северна Африка например: прогнозата за растеж на БВП за 2022 г. се подобри от 4,4% на 5,9%. По-голямата част от икономическия тласък на региона идва от страни производителки на петрол като Саудитска Арабия, Оман, Алжир, Иран, Ирак и Кувейт - в списъка все пак се включват четири от петте основателки на ОПЕК.

Основното притеснение за всички икономики през 2022-а е инфлацията

Основното притеснение за всички икономики през 2022-а е инфлацията

Нарушенията във веригите за доставки ще продължат още известно време, смятат експертите от "Кофас"

Като цяло кризата с горивота, се очаква да бъде от полза за икономиките на страните от ОПЕК. Има информации, че президентът на САЩ Джо Байдън обмисля пътуване до Саудитска Арабия, за да говори за увеличаване на производството на петрол.

Световната банка очаква Гвиана да се възползва по подобен начин от високите цени на петрола и газа. Южноамериканската страна, която е изгражда офшорен петролен проект на стойност 10 милиарда долара с ExxonMobil, отбеляза най-голямо увеличение в прогнозата си за растеж на БВП за 2022 и 2023 г. Световната банка прогнозира, че икономиката на Гвиана ще се удвои до края на 2023 г.